Publicat 13/09/2016 14:14

Foment del Treball urgeix a formar un Govern espanyol fort i deixar de "buscar culpables"

BARCELONA, 13 set. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha apressat aquest dimarts a la formació d'un Govern fort a Espanya per poder portar a terme les reformes estructurals necessàries, i ha retret als partits polítics que es dediquin "només a buscar culpables".

En la roda de premsa de presentació de l'Informe de Conjuntura del segon trimestre, el director d'Economia de la patronal catalana, Salvador Guillermo, ha argumentat que el Consell Europeu va decidir no sancionar Espanya per incomplir l'objectiu de dèficit del 2015 perquè havia portat a terme reformes estructurals importants que ha alertat que han de continuar, per al que calen "governs forts".

"Quan tenim un problema, el que cal fer és acostar-se a les solucions i no només buscar culpables. No sabem si hi haurà terceres eleccions, però sembla que el més important en política és qui serà el culpable, quan caldria intentar resoldre el problema", ha lamentat.

Ha alertat que repetir eleccions per tercera vegada suposaria un "tercer fracàs" en la capacitat dels partits de posar-se d'acord, i ha reiterat que s'hauria d'evitar-les, i alhora ha avisat que també és negatiu per a l'economia no tenir pressupostos.

Guillermo ha justificat que la política monetària ha ajudat els estats europeus a créixer, però ha alertat que ja no té recorregut, de maenra que fan falta reformes estructurals o augmentar la pressió fiscal, una mesura que ha assegurat que Espanya no té marge per aplicar, i ha de continuar amb la sendera reformista per augmentar la productivitat de l'economia i eliminar les despeses innecessàries.

Ha fet èmfasi en una alerta del Fons Monetari Internacional, assegurant que "les divisions polítiques dins de les economies avançades poden obstaculitzar els esforços dirigits a abordar desafiaments estructurals a llarg termini", i ha argumentat que cal un Govern fort que tingui suficient majoria parlamentària per poder portar a terme les reformes.

Sobre la situació política a Catalunya, Guillermo ha constatat que existeixen bastants incerteses: "No sé si hi ha un full de ruta, o dos o tres, passos endavant o cap enrere, però això és treball dels polítics", que han de saber administrar la realitat, ha sostingut.

Per la seva banda, el president de la Comissió Fiscal de la patronal, Valentí Pich, ha assenyalat que calen governs amb capacitat de gestió i que tinguin idees i objectius clars "i que siguin homologables a l'entorn europeu".

DESACCELERACIÓ

Guillermo ha constatat que l'economia espanyola i catalana segueixen creixent a un bon ritme (+0,8% en el segon trimestre respecte al primer), tot i que ha avisat que comença a presentar símptomes d'una certa desacceleració, contextualitzada en un entorn de desacceleració també en les economies veïnes com Alemanya, França i el Regne Unit.

Ha destacat com a element negatiu la caiguda de la demanda interna --que en el segon trimestre ha disminuït en vuit dècimes en termes interanuals, passant del 3,8% al 3%--, a causa d'una disminució suau del consum de les llars, el nul creixement del consum públic i la desacceleració de la inversió.

En termes de creació de llocs de treball, ha afirmat que segueix a bon ritme, tot i que el nombre de desocupats és encara excessiu, i ha remarcat que la generació de llocs de treball és més intensa a Catalunya que a tot Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés