Publicat 04/04/2016 20:24

Foment del Treball rebutja la quota de representativitat del 33% atorgada pel Govern

Gay de Montellà
EUROPA PRESS

Considera vigent el repartiment del 60% per a Foment, 15% per a Fepime i 25% per a Pimec

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha rebutjat la quota de representativitat del 33% atribuïda pel Govern català a les tres patronals més representatives --Foment del Treball, Pimec i Fepime--, i ha considerat que segueix vigent el repartiment anterior, del 60% per a Foment, el 15% per a Fepime i el 25% per a Pimec.

En un comunicat després de la junta directiva de la patronal aquest dilluns, l'organització empresarial ha explicat que, segons el parer del seu president, Joaquim Gay de Montellà, i del seu secretari general, Joan Pujol, l'actuació de la Generalitat "afecta negativament el diàleg entre l'administració i les organitzacions empresarials".

Han argumentat que les iniciatives d'àmbit administratiu empreses pel Govern català han estat en molts casos suspeses pels tribunals, cosa que, segons la seva opinió, ha generat "un procediment viciat" al voltant de la representativitat empresarial.

La junta directiva de Foment ha valorat que és "plenament vigent" la resolució impulsada per l'aleshores conseller Felip Puig el desembre del 2013 que establia la distribució de la representativitat en un 60% per a Foment, un 15% per a Fepime i un 25% per a Pimec, ja que ha argumentat que els últims actes judicials suspenen les resolucions i el decret que alteraven l'esmentat repartiment.

La patronal ha lamentat les "formes" amb què ha actuat la Conselleria de Treball amb la resolució feta pública aquest divendres passat, per a la qual ha obert un període de deu dies d'al·legacions, un termini de temps que Foment ha considerat insuficient.

La Generalitat va avisar que aquesta atribució provisional de les quotes de representativitat serà vigent fins que les tres organitzacions arribin a un acord que concreti el grau de representativitat de cada una o acreditin una quota que determini un repartiment diferent.

Va argumentar que ha decidit fixar una quota "de paritat" davant de la falta d'acord entre les patronals, que dificulta l'acció diària de la concertació i el diàleg social com, per exemple, la participació en el consell de direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

CONFLICTE JUDICIAL

L'última sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre cautelarment un article del decret que va aprovar el Govern català el setembre de l'any passat per redefinir el procediment d'acreditació de la representativitat de les patronals, donant la raó així a Foment del Treball i Fepime, que van recórrer la normativa catalana.

El decret, impulsat per Felip Puig demanava a les organitzacions que demostressin quantes empreses representen cada una i mentrestant va establir una representativitat del 50% per a Foment del Treball i un altre 50% per a Pimec.

Després de la suspensió parcial del decret, Foment del Treball ha considerat que calia tornar a la situació anterior, en què Foment tenia un 60% de representació, Pimec un 25% i Fepime un 15%.

Foment del Treball i Fepime van recórrer el decret perquè la normativa dictava que una empresa només podia figurar com a afiliada en una patronal en el cas que es mostressin vincles entre dues organitzacions, com passa amb Foment i Fepime.

REPRESENTATIVITAT DE FEPIME

El juliol de l'any passat, el Govern català va retirar a Fepime la qualitat d'organització 'més representativa', una decisió aplaudida i reclamada per Pimec, que fa anys que argumenta que Fepime no pot tenir representativitat perquè no és una organització independent i autònoma, sinó que depèn de Foment del Treball.

Tot i això, el TSJC també va suspendre cautelarment aquesta mesura en espera d'una sentència ferma sobre aquesta qüestió.

El Govern català espera que siguin les instàncies judicials les que determinin de quina forma han de calcular les patronals la seva representativitat per poder establir una quota objectiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés