Publicat 25/02/2016 13:07

Foment del Treball insta a reduir la "distància" que fomenta la falta de diàleg amb Catalunya

Joaquim Gay de Montellà
EUROPA PRESS

MADRID, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, ha advertit aquest dijous que la falta de diàleg entre l'Estat espanyol i Catalunya provoca un augment de la "distància" que cal "reduir" a base de consens i, després d'assegurar que els empresaris catalans se senten "còmodes" dins d'Espanya, també advoquen pel pacte fiscal i pel reconeixement de la nació catalana.

A un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum, Gay de Montellà ha estat preguntat de manera explícita i directa si la seva organització està a favor o no de la independència.

"Nosaltres no tenim res a dir sobre la independència, els empresaris diem que cal respectar la intenció dels ciutadans i creiem que estem units i compartim Espanya", ha respost.

A continuació, ha reconegut que "indiscutiblement" la falta de diàleg "possibilita situacions de distància" que cal "reduir" perquè aquest "no és un bon camí" ja que l'espai en què cal desenvolupar Catalunya, segons la seva opinió, està "a Espanya i a Europa".

"I estem molt còmodes aquí", ha postil·lat, reconeixent que el moment actual és "d'espera" i "ensopiment" per la falta de Govern a Espanya però reiterant que és un fet "puntual" i que quan tot es normalitzi caldrà treballar en pro del "consens".

NO ÉS RES NOU

En aquest sentit, ha recordat que els "alts i baixos" en les relacions entre Catalunya i Espanya no són res nou i que la situació actual "tampoc és tan diferent" de la viscuda en altres èpoques, per la qual cosa cal seguir treballant per superar-la.

Gay de Montellà ha recordat que la patronal catalana porta des del 2011 plantejant propostes en aquest sentit, des del concert econòmic per superar la "situació incòmoda" sobre el finançament que patia Catalunya, fins al pacte fiscal i fins i tot el "pacte institucional" en què es reconegués la nació catalana.

"I no hauria passat res, perquè això està a l'article 2 de la Constitució. No es veia, i menys en aquell moment, quina era la gran dificultat per acceptar-lo, quan un pacte fiscal amb un reconeixement de la nació catalana i una sèrie de mesures, com tenir una certa representació exterior o la defensa absoluta de la llengua i la cultura, haurien evitat estar en aquesta situació", ha continuat.

DINS DEL MARC LEGAL

Tot i això, el rebuig a aquestes propostes i l'aflorament de "més sentiments" ciutadans han empès el debat públic cap al dret a decidir, el qual els empresaris catalans diuen "sí però dins del marc legal" i "sempre mitjançant el diàleg, la negociació i el pacte".

"Sé que no hi ha marc legal i que és difícil, però nosaltres hem d'estar dins de l'ordenament de l'Estat espanyol", ha reiterat, insistint que a dia d'avui el plantejament de Foment del Treball és "el mateix" i passa perquè "mitjançant el diàleg Catalunya es podrà compartir i crear dins de la unitat".

Preguntat sobre què faran els empresaris catalans si un dia la Generalitat els exigeix que paguin els impostos a una Agència Tributària catalana, Gay de Montellà ha assenyalat que "no serà possible" tret que sigui dins d'un "pacte amb l'Estat espanyol", i ha arribat a reconèixer que possiblement aquesta mesura tindria "avantatges".

Finalment, ha explicat que segons la seva opinió el 'Brexit' no té "cap sentit" i que fins i tot advertiria les autoritats britàniques que "aquest no és el camí" perquè "no ajuda a construir Europa", subratllant a continuació la incongruència que al referèndum escocès utilitzessin precisament l'argument de la permanència a la UE per demanar el 'no' i ara advoquin per aquesta mesura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés