Publicat 23/02/2016 18:41

Foment del Treball demana una Llei de vaga que permeti declarar il·legal una vaga abans que comenci

Joaquim Gay de Montellà
FOMENTO DEL TRABAJO

Considera que també hauria d'exigir una mínima majoria sindical per poder convocar vaga

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha reivindicat aquest dimarts la redacció d'una Llei Orgànica que reguli el dret de vaga i també les garanties per assegurar el manteniment dels serveis essencials, i ha considerat que caldria articular un procediment que permeti declarar si una vaga és legal o il·legal "amb anterioritat al seu començament".

En un comunicat, la patronal ha argumentat que ara mateix es determina si una vaga ha estat il·legal en casos de procediments sancionadors dels participants, fet que ha considerat que caldria canviar.

Ha justificat que "els que acreditin un interès directe i legítim han de poder sol·licitar la declaració judicial prèvia si no és conforme a dret la vaga convocada" i, en aquest cas, procedir a desconvocar-la immediatament.

L'organització ha lamentat que després de 37 anys cap Govern no hagi promogut una Llei de vaga i que, per tant, sigui una norma preconstitucional --un Reial decret del 1977--, l'única norma jurídica per a aquest dret, que ha considerat fonamental.

"És obvi que l'actual regulació de la vaga és incompleta, inexacta, genera inseguretat jurídica i és poc d'acord amb la realitat", ha manifestat la patronal catalana.

Alhora, ha indicat que, segons la seva opinió, la nova llei hauria d'exigir unes determinades majories per part dels sindicats per poder convocar una vaga, argumentant que les convocatòries per sindicats o representacions minoritàries "no són proporcionades respecte al dany generat i es presten a abusos".

Foment del Treball ha sostingut que cal una regulació que compatibilitzi l'exercici del dret de vaga amb la tutela d'altres drets i interessos i que defineixi amb precisió tots els aspectes que es deriven de la convocatòria de vaga.

SERVEIS MÍNIMS I PIQUETS

Així, ha demanat que s'estableixin amb claredat els serveis que es consideren essencials per a la comunitat i les garanties per al seu manteniment, els drets i llibertats que han de protegir-se, i els sectors i activitats on han d'assegurar-se eficaçment el conjunt de prestacions.

L'organització presidida per Joaquim Gay de Montellà ha assegurat que l'actual regulació dels serveis mínims comporta que els ciutadans no puguin exercir el dret al treball ni la lliure circulació, amb un perjudici irreparable per a l'activitat econòmica de les empreses, i converteixen en un "fals èxit" convocatòries, el seguiment de les quals hauria estat escàs o nul.

Ha afegit que també hauria de regular-se l'actuació dels piquets i que la llei hauria d'impedir 'de facto' que s'incorri en "coaccions, intimidacions, amenaces i actes de violència".

Segons la patronal, haurien de delimitar-se les "responsabilitats administratives, civils, laborals, penals o de qualsevol ordre" que poguessin derivar-se en el cas de participació en vagues il·legals i les responsabilitats indemnitzatòries dels convocants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés