Actualitzat 29/03/2017 11:28

Foment del Treball alerta que creixen els ERO d'extinció per por de canvis en la reforma laboral

Presenta un estudi sobre jornada laboral que avisa que la flexibilitat regulada en convenis és "molt insuficient"

BARCELONA, 5 oct. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha alertat aquest dimecres que els expedients de regulació d'ocupació (ERO) d'extinció de contractes han guanyat pes en els últims mesos en detriment dels de suspensió temporal i reducció de jornada, cosa que ha atribuït a la incertesa generada per alguns partits polítics sobre una hipotètica modificació o derogació de la reforma laboral.

El director de relacions laborals de la patronal, Javier Ibars, ha afirmat en roda de premsa que el motiu del repunt dels acomiadaments col·lectius en els últims mesos és la "incertesa generada davant de possibles canvis de Govern espanyol", ja que alguns partits polítics s'han compromès a derogar la reforma laboral.

Ha defensat la reforma laboral ja que ha assegurat que el mercat de treball ha guanyat en flexibilitat i s'han reduït els acomiadaments en poder apostar per suspensions temporals i reduccions de jornada, i ha constatat que, el 2003, els ERO d'extinció suposaven més del 68% del total d'expedients, mentre que el 2015 suposaven el 20%.

Ha constatat que entre gener i agost d'aquest any han repuntat fins al 27,9%, cosa que representa un increment del 9,7% respecte al mateix període de l'any passat, mentre que els de suspensió han baixat un 33,3% i els de reducció de jornada, un 50,5%.

Ibars ha assegurat que algunes empreses han decidit avançar els seus plans de reestructuració davant d'una hipotètica modificació de la normativa laboral i, tot i que ha admès que és difícil identificar quantes empreses ho fan per aquest motiu, ha remarcat que "eliminar mecanismes de flexibilització per evitar acomiadaments té una repercussió negativa en la feina".

També ha defensat la reforma laboral perquè ha assegurat que ha incentivat la negociació col·lectiva, argumentant que entre gener i agost d'aquest any s'han signat 242 convenis amb aplicació a Catalunya, fet que suposa un augment del 44,9% respecte al mateix període de l'any passat, i ha destacat, alhora, que hi ha hagut un increment dels salaris pactats del 47% a Catalunya, passant d'una pujada del 0,87% a un 1,18% en el mateix període.

En aquest sentit, també ha llançat un missatge al futur Govern espanyol que cal mantenir la reforma laboral a favor de la negociació col·lectiva, tot i que ha insistit que hi ha aspectes que cal millorar, sobretot per reduir les interpretacions que comporten la judicialització de les relacions laborals: "Esperem que el futur Govern tingui molt clar que no podem anar enrere, perquè suposaria paralitzar la negociació col·lectiva en molts àmbits".

FLEXIBILITAT DE JORNADA

El V Informe del Mercat Laboral i Negociació Col·lectiva de Foment del Treball presentat aquest dimecres inclou un estudi sobre la jornada laboral i conclou que la flexibilitat de jornada regulada en els convenis és encara "absolutament insuficient", ja que només el 13,2% dels convenis amb aplicació a Catalunya --estatals, autonòmics i provincials-- estableixen un horari flexible.

La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment del Treball, María Ángeles Tejada, ha argumentat que cal augmentar la flexibilitat dels horaris perquè la conciliació de la vida professional i familiar ja és el tercer factor de decisió en la recerca d'un treball, i ha assegurat que cal avançar cap a un model que tingui més en compte els objectius que les hores de feina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés