Actualitzat 18/07/2016 18:51

Fiscalia diu que el CGPJ va discriminar la candidata a presidir l'Audiència de Barcelona per ser dona

 Antonio Recio, en su despacho
EUROPA PRESS

Demana al Suprem la nul·litat de l'acord que va nomenar Antonio Recio davant d'Àngels Vivas

MADRID, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) reconeix en un informe que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va discriminar el mes de març passat la magistrada Àngels Vivas Larruy per la seva condició de dona a l'hora d'ocupar la Presidència de l'Audiència Provincial de Barcelona, per a la qual va designar Antonio Recio Córdova, i demana que s'anul·li l'esmentat nomenament.

Així s'assenyala en l'informe, de data 24 de juny, i a què ha pogut accedir Europa Press i pel que fa el fiscal del Tribunal Suprem, Pedro Crespo, acull parcialment els motius presentats per la magistrada Àngels Vivas en el recurs contenciós administratiu que va presentar contra el nomenament de Recio.

L'esmentat nomenament es va acordar pel Ple del CGPJ el passat 31 de març amb el vot de deu dels vocals, mentre que altres vuit van donar suport a Vivas.

NO DÓNA SUPORT A LA DISCRIMINACIÓ IDEOLÒGICA

El fiscal no dóna suport a tots els motius del recurs de la magistrada Vivas, que també va al·legar l'existència de discriminació per raons ideològiques, si bé estima que la decisió de l'òrgan de govern dels jutges "va vulnerar els drets fonamentals de la demandant a no patir discriminació per raó de sexe i a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics".

En conseqüència, el fiscal Crespo sol·licita que es declari la nul·litat de ple dret de l'acord del CGPJ i que se l'obligui a efectuar un nou nomenament que, en cas de no produir-se a favor de Vivas, hauria de motivar-se adequadament.

El fiscal al·ludeix a recent jurisprudència del Suprem i a les normes internes del CGPJ per recordar que, en igualtat substancial de condicions, "la normativa aplicable exigeix que, si no s'escull la candidata de sexe femení, l'acte de nomenament ha d'incorporar una motivació prou justificada de les raons per les quals s'ha descartat aquesta regla de promoció de la dona", cosa que no ha ocorregut en aquest cas.

Després d'analitzar el nomenament de Recio i les al·legacions de Vivas al llarg d'un informe de 27 pàgines, la Fiscalia del Tribunal Suprem conclou que a més en aquest cas no pot parlar-se d'igualtat dels candidats "precisament perquè ho impedeix la rellevància dels factors favorables" a la magistrada dona.

PREFERÈNCIA DE LA DONA EN IGUALTAT DE CONDICIONS

"Resulta del tot inqüestionable, segons el parer d'aquest Ministeri, que ni en la comparació de mitjans acreditats, ni tan sols en el debat que va haver-hi en el Ple del CGPJ, s'aprecia un substancial desavantatge de la senyora Vivas ni de bon tros una substancial superioritat dels mèrits del senyor Recio".

Per aquesta raó, i donant-se "com a mínim la situació de similitud de mèrits", recorda el fiscal que és patent aplicable la doctrina del mateix Tribunal Suprem segons la qual "el criteri de la preferència de les dones (...) opera com un principi rector de la decisió que exigeix que s'expliquin complidament, cas per cas, les raons per les quals es prescindeix casuísticament d'aquesta regla i s'elegeix finalment l'home en detriment de l'aspirant que presenta un perfil professional similar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés