Actualitzat 30/03/2017 16:28

Fiscalia demana citar com a investigats persones vinculades amb la CUP per cremar fotos del Rei a la Diada

Entre ells es troba el portaveu de SOM Gramenet a l'Ajuntament de Santa Coloma, coalició en què participa Podem

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que citi a declarar com a investigats per un delicte d'injúries a la Corona cinc persones que van participar en la manifestació anticapitalista de la passada Diada, entre els quals es troba Aitor Blanc, portaveu de SOM Gramenet a l'Ajuntament de Santa Coloma, candidatura en què participa Podem, i altres tres vinculats amb la CUP.

El Ministeri Públic precisa, en un escrit dirigit al Jutjat Central d'Instrucció número 4, que els Mossos d'Esquadra, han identificat aquests cinc participants a la marxa com a autors de la crema de fotografies del monarca.

També sol·licita que se citi a Jordi Almiñana, Nora Miralles, Ivan Altimira i Roger Santacana, precisa l'escrit signat per la fiscal Rosana Lledó. Miralles va formar part de la candidatura de la CUP a Barcelona, com a suplent, a les eleccions autonòmiques del 2015 mentre que Altimira és assessor del grup d'aquesta formació a l'Ajuntament. Santacana també està vinculat amb el partit i va quedar inclòs en les llistes de Manresa.

La Fiscalia va obrir diligències d'investigació per delictes d'injúries al Rei i connexos després dels successos esdevinguts durant la concentració anticapitalista de la Diada que va recórrer el passat 11 de setembre els carrers de Barcelona i en què desenes de persones van cremar imatges del rei Felip VI i pàgines de la Constitució.

El Ministeri Públic també investigava el tuit de la CUP a Barcelona en què es recollien càntics de la marxa, contra el monarca. "Si el Rei vol corona, corona li donarem; que vingui a Barcelona i el coll li tallarem", van entonar els seus participants segons va difondre la formació independentista a les xarxes socials.

Els incidents van tenir lloc durant el tradicional acte polític que organitza l'esquerra anticapitalista amb motiu de la Diada pels carrers de la capital catalana, i que aquest any han organitzat la CUP i altres entitats relacionades amb aquest partit, com Alerta, Arran i Endavant.

Les imatges del Rei eren impreses en fulles de paper que, en el revers, contenien una pàgina de la Constitució, i van ser cremades amb torxes que portaven alguns dels manifestants.

Durant la marxa, que va cobrir el trajecte entre la plaça Urquinaona i l'esplanada del Born, es van cridar consignes com 'Qui sembra la misèria recull la ràbia', 'Obrim fronteres', 'Fora feixistes dels nostres barris' i 'I-inde-independència', entre d'altres càntics.

Amb el lema 'En els Països Catalans desobeïm per la independència', els organitzadors van xifrar en 5.000 els assistents a la marxa, que va acabar amb discursos de diferents assistents, entre els quals, la diputada de la CUP Anna Gabriel i la regidora Laia Estrada.

CREMA DE LA BANDERA

Durant la marxa també es van cremar banderes espanyoles, europees i franceses, un acte que Gabriel va defensar en considerar que la gent "necessita expressar quin és el seu estat d'ànim". "En un país que es diu democràtic aquestes expressions també han de tenir cabuda", ha dit.

Abans de la seva intervenció, Gabriel va indicar als mitjans de comunicació que la independència ha d'impulsar-se des del "carrer". Per part seva, Estrada va reclamar al Govern un "gest de ruptura" a favor de la independència abans de l'estiu del 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés