Actualitzat 28/04/2016 12:50

Fiscalia demana 7 anys de presó per a un excap de l'ACA per favors a empreses a canvi de diners

Pantano de Sau.
ACA

L'acusa de camuflar cobraments de dos empresaris amb una mercantil controlada pels seus fills

   BARCELONA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Fiscalia ha demanat set anys de presó per a un excap de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per presumptament haver fet servir "torçadament les seves potestats administratives" per afavorir determinades empreses a canvi de recompenses econòmiques que rebia a través d'una societat familiar.

   En la seva qualificació, recollida per Europa Press, el fiscal anticorrupció Emílio Sánchez-Ulled ha sol·licitat per al que era el cap de la Unitat de Gestió de Domini Públic Hidràulic Tordera-Besòs de la demarcació territorial de Barcelona de l'ACA, Xavier Latorre, cinc anys de presó per suborn, dos anys més per falsedat documental i vuit d'inhabilitació per prevaricació.

   El fiscal l'acusa d'haver beneficiat diverses empreses a canvi de diners i, a més, no descarta que Latorre, "vulnerant les seves obligacions funcionarials, assessorés per preu les empreses a l'hora d'efectuar tràmits administratius".

   La firma que Latorre suposadament va utilitzar per cobrar de les empreses va ser la mercantil Fase Arequipa, que estava controlada pels seus quatre fills.

   L'activitat teòrica de l'empresa era la compravenda de finques, però, a partir del 2010, la major part de la facturació va provenir del grup empresarial Puigfel, al qual "va afavorir arbitràriament" en un procediment administratiu a l'ACA a canvi de diners i ho va camuflar com una activitat comercial de la societat dels seus fills.

   La investigació va començar així: en una inspecció tributària a l'empresa Gambit es va descobrir un document de Word en què l'acusat i màxim responsable de Puigfel, Andrés P., presumptament va comunicar al també acusat i responsable del grup La Clau d'Or, Luis M., que entre tots dos havien de pagar 165.500 euros a Latorre "per la seva intervenció al torrent de Can Rocamora (Mas Rampinyo).

   Quan l'Agència Tributària va trobar el document ho va denunciar immediatament davant de la Fiscalia de Barcelona i, finalment, s'ha descobert que aquest text localitzat tenia a veure amb unes obres de cobriment del Torrent de Can Rocamora, en l'àmbit d'actuació d'un pla a Montcada i Reixac (Barcelona).

   Durant aquestes obres, tècnics de l'ACA van detectar el 2003 que en la urbanització del sector s'havia cobert un torrent sense autorització de l'agència; després de diverses negociacions, Latorre va informar el 2007 favorablement sobre l'execució de les obres per un termini de 15 mesos i, a partir de llavors, l'acusat va començar a rebre prestacions de les empreses involucrades a través de Fase Arequipa.

PRESÓ PER ALS EMPRESARIS

   Però les intervencions més importants de Latorre es van produir a partir del 2009, quan va avalar obres "amb un pressupost injustificadament reduït" a aquests empresaris, a canvi de beneficis econòmics, i es van camuflar pagaments com a aparents tasques d'assessorament i consultoria.

   Per a aquests dos empresaris, el fiscal demana cinc anys de presó per suborn --en aquest cas, actiu--, dos més per falsedat en document mercantil i quatre anys d'inhabilitació per a càrrec públic; a més, sol·licita quatre anys de presó per a la filla de Latorre, que exercia d'administradora de la mercantil familiar per suborn passiu i falsedat documental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés