Publicat 02/02/2016 20:37

La Fiscalia conclou que Homs ha tingut un paper d'"indubtable transcendència" per al 9-N

Francesc Homs en Catalunya Ràdio
CATALAUNYA RÀDIO

Sosté que el Govern català va simular que la votació quedava en mans ciutadanes però "no va ser així"

BARCELONA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Superior de Catalunya justifica la seva petició d'incloure al llavors conseller de la Presidència i portaveu del Govern català, Francesc Homs, en la investigació oberta pel 9-N en què "va tenir un comportament conscient i intencionat d'indubtable transcendència" per garantir la celebració de la consulta sobre la independència malgrat suspendre-la el Tribunal Constitucional (TC).

Concretament, el que la Fiscalia ha demanat aquest dimarts al magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa, Joan Manel Abril, és que elevi una exposició raonada al Tribunal Suprem (TS) per la seva possible responsabilitat penal, ja que Homs és ara diputat del Congrés i per tant aforat per aquest tribunal, ha informat la Fiscalia Superior de Catalunya en un comunicat.

En la causa del 9-N, el TSJC ja investiga el llavors president de la Generalitat, Artur Mas; l'exvicepresidenta del Govern català Joana Ortega i qui era consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Però ara, la Fiscalia creu que la investigació ha posat de manifest que el llavors conseller de la Presidència va tenir un paper "d'indubtable rellevància", segons exposa en el seu escrit al TSJC recollit per Europa Press.

La Fiscalia es basa en una carta d'Homs, que figura entre la documentació fa poc incorporada a la causa, en què, "més enllà de l'acolorida retòrica", respon a l'empresa contractada per dissenyar els programes informàtics per a les votacions i que havia sol·licitat a la Generalitat la confirmació que els seus serveis no vulneraven la suspensió del TC.

En aquesta missiva, el llavors conseller de la Presidència no només legitima la continuació dels serveis sinó que "conté la implícita advertència de les conseqüències d'un eventual incompliment per la contractista" ja que posa a disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) els serveis jurídics del Govern català per exercir accions contra el contractista.

En la seva resposta a l'empresa, Homs assegurava que no es vulnerava la suspensió del Constitucional i que s'havien fet consultes als Serveis Jurídics de la Generalitat i a altres "experts en dret penal, processal, administratiu i constitucional".

DEMANA INVESTIGACIÓ SEPARADA

La Fiscalia considera que, malgrat que existeix una vinculació entre el paper d'Homs i la resta dels acusats en la causa, la causa contra ell podria ser investigada i enjudiciada de manera separada perquè no veu una "connexió material que no es pot dividir" entre les conductes de Mas, Ortega i Rigau i la del llavors conseller de la Presidència.

Per això no veu necessari que el paper dels tres primers --que no tenen aquest fur-- sigui valorat pel Tribunal Suprem sinó que ha de prosseguir la instrucció al TSJC.

DESMENTEIX ARTUR MAS

En aquest nou escrit, la Fiscalia insisteix que una vegada el Constitucional va suspendre la consulta el Govern català "va pretendre aparentar que el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris quan en realitat no va ser així".

"Contra allò afirmat públicament pel president de la Generalitat --Artur Mas-- la utilització dels mitjans públics, lluny de ser interrompuda, va continuar, si bé es va mantenir convenientment en un segon pla", afegeix la Fiscalia.

Així, la intenció, segons la Fiscalia, era que amb vista a l'exterior i el mateix dia de les votacions l'aparença fos "la d'un procés exclusivament gestionat per ciutadans voluntaris".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés