Publicat 01/03/2016 16:43

El fiscal Pedro Horrach reprèn aquest dimecres l'interrogatori a Urdangarin

Iñaki Urdangarin: 350 euros a 1.4 millones de dólares al año
IÑAKI URDANGARIN

PALMA DE MALLORCA, 1 març (EUROPA PRESS) -

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach reprendrà aquest dimecres, a partir de les 9.15 hores, l'interrogatori a Iñaki Urdangarin en el marc del judici del cas Nóos. La declaració de l'exduc de Palma va arrencar divendres passat una vegada finalitzada la del seu exsoci al capdavant de l'Institut Nóos, Diego Torres, interpel·lat per les parts durant més de 25 hores.

Al començament de la seva compareixença davant del tribunal, el marit de la infanta Cristina es va desvincular de les qüestions relatives a facturació o comptabilitat de l'entitat que presidia i que, segons les indagacions, va constituir l'epicentre d'una trama a través de la qual els dos exsocis es van apoderar de més de sis milions d'euros de les Balears, Madrid i Comunitat Valenciana.

Sí que va reconèixer que a Aizoon, empresa la propietat de la qual comparteix al 50% amb la seva dona, i una de les mercantils presumptament 'tapadora', que conformaven l'entramat de desviament de fons, hi havia treballadors que ell no coneixia, dels quals va saber durant aquest procediment judicial.

"Hi havia treballadors que no he conegut que suposo que eren per arribar a aquests números i barems fiscals", ha manifestat atribuint, tot i això, la gestió d'aquests assumptes a l'exsecretari de Nóos, Miguel Tejeiro, per a qui al començament de la vista oral es van retirar les acusacions que pesaven sobre ell. Està previst que més endavant declari com a testimoni.

Segons les acusacions, els treballadors en qüestió ni treballaven ni cobraven nòmina tot i haver estat donats d'alta a la Seguretat Social, cosa que permetia augmentar les despeses deduïbles a Hisenda a més de disminuir la base imposable i la quota a pagar a l'Impost de Societats.

De fet, tal com va manifestar per part seva l'excomptable de l'Institut Marco Antonio Tejeiro, també acusat, tant Urdangarin com Torres van fingir la contractació de treballadors a l'entitat i en altres empreses de la trama, entre les quals hi havia Aizoon, per simular l'activitat d'aquestes entitats així com justificar i "ennegrir" els ingressos que obtenia i que de manera irregular van obtenir de les Administracions.

En concret, el fiscal reclama 19 anys i mig de presó per a Urdangarin per ordir al costat de Torres una estructura "buida de contingut real" i "un embolic de facturació fictícia" per apoderar-se de diners públics. I per això van utilitzar l'Institut Nóos, al qual van manejar "al seu capritx" al costat d'altres mercantils de la seva propietat perquè "operessin al servei dels seus interessos comercials".

Horrach atribueix a l'exduc un delicte continuat de malversació en concurs amb un altre de prevaricació, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil (sis anys de presó); estafa (tres anys i mig); frau a l'administració (dos anys); dos delictes fiscals (sis anys), i un últim de blanqueig de capitals (dos anys).

El fiscal subratlla que per defraudar les institucions públiques tant Urdangarin com Torres fixaven preus totalment desproporcionats pels serveis que prestaven a l'Administració i després simulaven tasques fictícies a mercantils de l'entramat. Fons que acabaven així en mans d'empreses controlades pels dos inculpats.

Es tracta de Nóos Consultoría Estratégica, Aizoon, Virtual Strategies S.L., Shiriaimasu, Intuit Strategy Innovat i De Goes Center For Stakeholder Management, mercantils de les quals eren propietaris i administradors i que, al costat del mateix Institut Nóos, han centrat el focus d'atenció de les investigacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés