Actualitzat 25/11/2016 20:03

El fiscal Horrach diu que prohibir el pacte amb un acusat donaria "impunitat a la corrupció"

Josep Niubó,Miguel Angel Gimeno,Isidoro García,Pedro Horrach,Juan Pablou Yubero
EUROPA PRESS

Coincideix amb el director de l'Oac en incentivar la revelació de delictes

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach ha assegurat que prohibir els pactes entre la Fiscalia i els acusats en els processos penals "implicaria atorgar impunitat a la corrupció" i ha apostat per reforçar aquests acords, doncs el contrari seria un obstacle majúscul per a les investigacions.

Ho ha dit aquest divendres en una taula rodona sobre la protecció de denunciants, al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) junt amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (Oac), Miguel Ángel Gimeno; l'inspector en cap de la Secció de la Policia Judicial de Barcelona, Juan Pablo Yubero, i el magistrat de l'Audiència de Barcelona Josep Niubó.

Horrach ha explicat que és difícil tenir proves contra alts càrrecs polítics en una investigació: per exemple, si un càrrec ha cobrat comissions per concessió d'obra pública, només hi ha dues formes de descobrir-ho: "O bé un subordinat ens ho explica o bé el contractista explica a qui li ha pagat".

"Si els pactes --entre Fiscalia i defensa-- han valgut per arribar als càrrecs polítics més alts i descobrir la veritat, per què no reforçar-los?", ha afegit el fiscal de Palma de Mallorca, que es va encarregar d'investigar el cas Nóos.

RECOMPENSA ECONÒMICA?

Per això proposa oficialitzar i plasmar en paper aquests pactes, per oferir més transparència, defensar als delators-coacusats i deixar clar que un testimoni pot tenir un benefici per declarar; i també defensa estudiar si convindria oferir fins i tot recompenses econòmiques.

Ha insistit a apostar per protegir els delators i assimilar-los als denunciants, ja que avui no és el mateix la valoració judicial de la declaració d'un coacusat delator que la d'un testimoni: "Els acusats a Espanya tenen dret a mentir i els testimonis no".

El director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha coincidit amb Horrach que cal "incentivar la revelació de fets constitutius de delictes de corrupció", però no veu tan clar el fet d'oferir recompenses econòmiques, tot i que no ho descarta com a opció.

Considera que s'haurien d'elaborar protocols de denúncies clars per poder protegir els denunciants, que fan "un favor a tota la societat" en informar d'un suposat delicte, i ha subratllat que ara Antifrau també accepta denúncies anònimes.

ERNEST URTASUN: PROPOSTA DELS VERDS

La taula rodona s'emmarca a la presentació d'una proposta per protegir els denunciants 'Whistle-Blowers' de la corrupció per part de la Fundació Nous Horitzons i el Grup Els Verds-Aliança Lliure del Parlament Europeu.

L'eurodiputat Ernest Urtasun (ICV) ha justificat la proposta del seu grup perquè no pot ser que hi hagi persones que es decideixen a denunciar delictes pel bé comú --com pràctiques fiscals poc ètiques i en alguns casos corruptes-- però després siguin "condemnats a l'ostracisme", de manera que ha apostat per un marc europeu que ho reguli.

Urtasun ha explicat que molts denunciants després acaben tenint problemes amb la justícia perseguits en molts països i queda afectada la seva carrera professional i personal, a més de gastar diners en defensa seva després de contribuir a la societat amb les seves denúncies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés