Actualitzat 07/10/2015 15:57

Felip VI garanteix a l'Eurocambra una Espanya "unida i orgullosa de la seva diversitat"

"Sóc europeu, perquè sóc espanyol", ha emfatitzat

ESTRASBURG (FRANÇA), 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha garantit aquest dimecres als eurodiputats del Parlament Europeu a Estrasburg que poden tenir una Espanya "unida i orgullosa en la seva diversitat", així com "lleial i responsable" cap al projecte europeu, i solidària i respectuosa amb l'Estat de Dret".

"Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no restar; d'unir i no dividir, de saber compartir i ser solidaris", ha defensat el monarca durant la seva intervenció a l'Eurocambra, en què també ha ressaltat que Europa "ha estat un dels grans consensos de la societat espanyola".

En aquest sentit, el Rei ha destacat que la UE "ha estat l'horitzó de la democràcia i també de la regeneració econòmica i la regeneració social i política".

"Espanya és on els espanyols volíem estar, on ens mereixíem estar i on estarem sempre", ha declarat.

A més, Felip VI ha subratllat que l'Espanya democràtica "s'ha basat sòlidament en una ferma i sincera voluntat d'entesa dels espanyols", una voluntat "generosa i fraternal".

Així, ha expressat que s'ha sustentat en la Constitució, "el gran pacte que defensa, preserva i empara els drets i llibertats dels ciutadans, protegeix els pobles d'Espanya i consagra la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític".

Així, el monarca ha assegurat que durant els 30 anys de permanència a la UE, Espanya "ha demostrat ser un soci constructiu, en permanent compromís amb els valors i principi de la Unió".

Així, ha ressaltat la "profunda identitat europea" d'Espanya. "Espanya i els espanyols serem europeus per cultura i geografia, per història i també per vocació política. Sóc europeu perquè sóc espanyol", ha postil·lat.

En aquesta línia, Felip VI ha assegurat que Espanya "ha rebut molt" de la UE, però ha recalcat que també "ha fet una notable contribució" a la construcció europea, amb aportacions com la política de cohesió, la promoció de la diversitat cultural i lingüística o l'aprofundiment d'un espai de llibertat.

SITUACIÓ ECONÒMICA

En qualsevol cas, ha admès que els últims anys "no han estat fàcils per a Espanya", ja que s'han patit "taxes molt altes de desocupació".

"Són molts els sacrificis que han hagut de fer els espanyols per tornar al camí del creixement econòmic i la creació de llocs de treball", ha assenyalat.

Sobre aquesta qüestió, el Rei ha expressat que les conseqüències de la crisi econòmica i financera sobre les societats i els desafiaments socials i polítics que ha generat han de provocar una reflexió i conduir a una acció decidida i eficaç.

Per aquesta raó, ha defensat que assegurar la prosperitat, el creixement i l'ocupació dels ciutadans és una de les màximes prioritats de la Unió. "I per garantir la sostenibilitat econòmica del projecte comú, sembla clar que hem d'aprofundir en el reforç de la Unió Econòmica i Monetària", ha assegurat.

CRISIS DE REFUGIATS

D'altra banda, Felip VI s'ha referit també a la crisi de refugiats: "Estem esglaiats davant de l'esgarrifós sofriment d'aquells que vénen a Europa fugint de la violència i el fanatisme", ha recalcat, per afegir que Europa "ha de respondre des de la generositat, la solidaritat i la responsabilitat".

Així, en l'àmbit de les relacions exteriors, ha apuntat que la Unió Europea ha de configurar-se com un actor global, "des de la fortalesa que li aporta la seva cohesió interna i la unitat d'acció".

"La nostra projecció exterior ha de fonamentar-se en una política comuna de seguretat i defensa més ambiciosa i generosa, capaç de combinar de manera coherent les seves capacitats civils i militars per poder així oferir un enfocament integral en la gestió de les crisis a les quals ens enfrontem", ha indicat.

ESQUERRA PLURAL

Els eurodiputats d'Izquierda Unida, Marina Albiol, Javier Couso i Ángela Vallina, i la gallega Lidia Senra (AGE) han mostrat una bandera republicana i l''estreleira' gallega, totes dues col·locades sobre els seus escons, abans d'abandonar l'Hemicicle en senyal de protesta per la intervenció de Felip VI.

A aquest gest s'hi han sumat altres companys de fila europeus, com la italiana Eleonora Forenza (Llista Tsipras-L'Altra Europa), que ha mostrat una pancarta en què es llegia, en espanyol, 'Salut i República', o el francès Jean-Luc Mélenchon (Front de Gauche), que ha col·locat una bandera republicana al seu seient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés