Actualitzat 30/12/2016 11:53

Feijóo descarta ser secretari general de Rajoy i defensa el paper de Cospedal en moments de gran dificultat

El presidente de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, entrevistado por Europa Press
EUROPA PRESS

Argumenta que al PP hi ha democràcia interna i rebutja fixar-se en Podem per copiar models

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, s'ha descartat com a possible número dos de Mariano Rajoy al capdavant de la Secretaria General del PP després del Congrés Nacional que es farà a Madrid al febrer, ja que considera que, en el seu cas, les "tasques" que realitza a Galícia "no són compatibles" amb aquest càrrec a Madrid.

"Sóc el president del partit a Galícia i sóc el president de la Xunta a Galícia, i crec que aquestes dues tasques no són compatibles amb una tasca tan intensa com és ser secretari general del meu partit", ha defensat, en una entrevista a Europa Press, el líder del PPdeG, que creu que és "el president" qui ha de decidir el seu secretari general.

COSPEDAL

Sobre la continuïtat de María Dolores de Cospedal en el càrrec, tenint en compte que també és ministra de Defensa, ha replicat que ell també ha tingut un secretari general (Alfonso Rueda) que va ser en el Govern "molt de temps" i ha afegit que ara hi ha un altre dirigent en el càrrec (Miguel Tellado) que no és conseller, per la qual cosa veu "perfectament vàlids" els dos models.

A més, ha defensat amb contundència el paper de Cospedal al PP "en moments d'extraordinària dificultat". "Qualsevol persona que tingui un mínim de seny ha d'estar agraït al que ha fet María Dolores. Què pot fer? Ho desconec. Qualsevol de les dues fórmules són vàlides, la decisió correspon al president", ha subratllat.

Pel que fa al debat sobre primàries d'elecció directa, que demanen alguns dirigents del PP, i després de la presentació del model de 'doble volta' per a la designació del líder, ha esgrimit que al seu partit "hi ha democràcia interna" i ha rebutjat fixar-se en Podem per "copiar models".

"Els Estatuts del PP, els actuals i els que surtin permetran que si ningú es vol presentar, pugui fer-ho", ha garantit, abans de rememorar el conclave gallec del 2006, quan ell va succeir Manuel Fraga després d'enfrontar-se a diversos rivals. "Sóc testimoni presencial i personal que al PP si hi ha diversos candidats, la militància decideix", ha assenyalat.

MANDATS I SISTEMA ELECTORAL

Feijóo només preveu que es reguli un límit de mandats si hi ha una "elecció directa del president de la comunitat, del Govern espanyol o un alcalde", però no li veu sentit amb l'actual sistema. "O modifiquem la llei electoral per escollir directament el president de la comunitat, del Govern espanyol o l'alcalde o el límit de mandats em sembla contradictori amb el sistema que tenim", ha resumit.

De fet, ha afegit que, amb l'actual sistema, té fins i tot "dubtes" que "sigui legal", per "molts pactes que hi hagi entre partits". En tot cas, preguntat sobre si ell està a favor de l'elecció directa, ha ratificat que "sí" i que cada cop és "més partidari de poder escollir l'alcalde" d'aquesta manera.

"Crec que la persona que tingui més vots ha de ser l'alcalde d'aquesta ciutat i que hem de plantejar la llista més votada", ha defensat, i alhora, preguntat sobre si preveu la mateixa tesi per a les comunitats i el Govern espanyol, ha replicat que "sí". Segons la seva opinió, per fer-ho n'hi ha prou en "modificar la llei electoral" i entén que no cal tocar la Constitució.

Per a les diputacions sí veu "un sistema indirecte claríssim". "Si és el govern dels petits municipis, el fet lògic és que l'escullin els petits municipis", ha assenyalat, convençut que les diputacions han d'avançar cap a l'atenció a "ajuntaments mitjans i petits".

INCOMPATIBILITATS I "LLIBERTAT D'OPINIONS"

Sobre regular incompatibilitats al PP, ha subratllat que ell considera que en política "un càrrec al partit i al govern espanyol és el màxim que pot tenir". "Si estic demanant a membres del Govern espanyol que renunciïn a l'acta del Parlament, comprendrà que estic a favor", ha assenyalat, abans de matisar que, en tot cas, és la seva opinió personal.

"Al meu partit s'hi pot dir el que es pensa, no em trucarà ningú per dir-me 'així no'", ha subratllat, en al·lusió a la polèmica oberta en Podem i a l'enfrontament entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón.

Precisament, Feijóo ha rebutjat donar "consells" a Iglesias, "el qui ho sap tot", perquè considera que "ja té molta gent que ho faci, començant per Errejón". No sense abans somriure davant d'un escenari que veu inversemblant, ha afirmat que ell no s'imagina discutint amb Rajoy al Twitter. "No crec que sigui el lloc adequat per plantejar un debat enriquidor, em sembla plantejament mediàtic i bastant frívol", ha reflexionat.

Ja en el si del PP, considera que l'expresident José María Aznar ha donat "una explicació" sobre la seva decisió d'abandonar la Presidència d'Honor del partit i ha assegurat que ell no té "per què desconfiar" del que planteja: "si vol tenir una fundació (FAES) fora de l'òrbita del partit, és lògic que no la presideixi el president d'honor del PP".

Dit això, ha afegit que veu "perfectament compatible" la "lleialtat" al PP amb "el respecte a la llibertat d'opinions" dels seus membres, "fins i tot d'un tan important com Aznar". "Jo tinc una absoluta lleialtat a Rajoy, cosa que no significa que, si hi ha militants del partit amb altres opinions, no les puguin expressar", ha argumentat.

En la línia, preguntat sobre si el PP hauria d'impulsar tenir una altra fundació, ha respost que "no" ho sap, però sí ha subratllat que "el debat d'idees sempre és enriquidor". Segons la seva opinió, un partit que vol "ser el partit de les majories" ha de "pensar, reflexionar i proposar".

CATALUNYA I FINANÇAMENT

En l'entrevista amb Europa Press, ha rebutjat també la idea suggerida pel PSOE que una reforma constitucional podria obrir la via de solució davant els plantejaments independentistes de Catalunya, i ha manifestat que qualsevol modificació d'aquest tipus "ha de tenir un objectiu i cal saber com acaba".

"D'una altra manera seria un exercici, probablement de bona fe, però de gran frivolitat política i d'unes conseqüències que crec que molta gent al PSOE no acceptaria", ha manifestat Feijóo, qui ha constatat els avenços en la ponència territorial que, juntament amb d'altres dirigents del partit, prepara per al Congrés del PP al febrer.

En relació amb el finançament autonòmic i si estaria disposat a acceptar cap gest de complicitat a Catalunya, s'ha reafirmat en la defensa d'una proposta per a "un país conformat per un conjunt de ciutadans lliures i iguals". També ha reiterat que el finançament "no és un problema ideològic", una qüestió "identitària" o un mètode per "resoldre plantejaments d'autodeterminació".

"Els catalans han de tenir un finançament adequat als seus serveis, de la mateixa manera que l'han de tenir els valencians, els andalusos i els gallecs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés