Actualitzat 29/03/2017 23:10

Una família es querella contra cinc mossos per desallotjar-los d'un pis ocupat de la Sareb

La policia defensa que va actuar davant d'una ocupació flagrant amb denuncia de la propietat

BARCELONA, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

Una parella amb dos fills de 4 i 6 anys ha presentat una querella al Jutjat d'Instrucció d'incidències de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) contra cinc Mossos d'Esquadra per detenció il·legal, coaccions i violació de domicili al desallotjar-los d'un pis ocupat propietat de la Sareb en l'Hospitalet el dissabte 8 d'octubre.

En roda de premsa, l'advocada Anaïs Franquesa, del Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia, ha explicat que la parella havia entrat en l'habitatge, al número 55 del carrer Holanda, estafada per una tercera persona que els havia donat una clau a canvi de 500 euros, amb la promesa de lliurar-los un contracte, després de trobar-se en una situació límit a l'haver estat desnonats.

Segons la querella, els quatre membres de la família, així com la germana de la mare, la seva mare i la seva àvia, van ser desnonats d'un pis del qual no podien afrontar la hipoteca el 6 d'octubre i van ser reallotjats en dues habitacions, tot i que davant de la precarietat de la situació van decidir buscar una sortida i llavors un home els va oferir les claus del pis en qüestió per tres mesos, de manera que en van pagar 500 euros.

El pare de la família va entrar en l'habitatge el 7 d'octubre amb les claus, segons es recull en la querella, però la dona i els nens no van entrar aquest dia perquè l'immoble estava en molt males condicions, sinó l'endemà, dissabte 8.

Alertada pels veïns, va acudir el matí del 8 d'octubre la Policia Local de l'Hospitalet, que va tornar més tard amb els Serveis Socials en constatar que en l'habitatge havia menors i els van lliurar una 'acta d'informació a la persona investigada no detinguda sobre els seus drets i de citació per causa penal' per presumpta ocupació il·legal de l'immoble.

Després alguns veïns van presentar una denúncia als jutjats per usurpació, i més tard van alertar als Mossos d'Esquadra, que van acudir a l'habitatge aquella tarda, trobant-se a l'immoble la dona, els dos nens i un activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Els Mossos van acabar entrant en l'habitatge per la força al veure que la dona no els obria i van detenir la seva parella, que en aquell moment estava fora, segons recull la querella, que afirma que la policia catalana va actuar com a "coneixedora" que ja havia actuat la Policia Local, que els fets estaven en coneixement del jutjat de guàrdia i que no hi havia cap ordre de desallotjament per autoritat judicial.

Des dels Mossos asseguren que van actuar en rebre a les 15 hores del dia 8 la denúncia de la propietat per una ocupació il·legal, i al fer accions comprobatòries, diversos testimonis van confirmar que l'acció s'havia realitzat a les 13 hores, a més que aquesta mateixa sota havia patit altres ocupacions, ha explicat un portaveu a Europa Press.

D'aquesta manera, perquè considera que no havien passat 24 hores, van actuar per una anomenada "ocupació en calent", que considera que no s'ha constituït domicili a l'immoble, per la qual cosa no es vulnera el dret a inviolabilitat de l'habitatge, es va detenir el pare per danys i usurpació i es va posar a disposició de la mare i els menors els recursos dels serveis socials del consistori.

CRÍTIQUES A L'ACTUACIÓ

Per a Franquesa, "la policia decideix entrar en el domicili a puntades de peu usant la força i fer fora les persones que estaven dins, aquesta no és la manera d'actuar d'una policia democràtica".

Des de la PAH, Elisa Miralles ha criticat que es va tractar d'una "actuació sense garanties processals, fora de la llei i completament desproporcionada" en què es va intimidar una família i es va detenir un dels seus membres de manera il·legal, en les seves paraules.

Ha lamentat que s'hagi produït un "canvi directriu de Mossos a l'hora de desnonar" ja que fins ara l'ús de la força era l'última opció, i ha instat el Govern que investigui si hi va haver mala praxi i es depurin responsabilitats.

Ha interpel·lat a les administracions per treballar de manera coordinada per augmentar el parc de pisos públics davant d'una situació d'"emergència habitacional" i ha recordat que segons la Llei 24/2015 l'administració té l'obligació de reallotjar famílies desnonades, cosa que en aquest cas encara no s'ha fet ja que la família viu ara en dues habitacions amb set persones.

La representant de l'Observatori Desc Laia Fargas ha valorat durant la roda de premsa que es tracta d'"un cas molt greu" perquè quan hi ha menors en el domicili hi ha protocols especials per garantir la seva protecció i la intervenció policial amb ús de la força ha de ser l'última opció.

Irídia, la PAH i l'Observatori Desc ja han anunciat que es personaran en la causa com a acusació popular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés