Publicat 19/04/2016 15:44

Experts demanen un regulador espanyol de l'aigua per evitar conflictes com el d'ATLL

Ramiro Aurín y Ramón Tamames
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El llibre sobre la gestió de l'aigua 'Gobernanza y gestión: modelos públicos y privados' (Profit Editorial), de Ramiro Aurín i Ramón Tamames, defensa l'efectivitat del sistema de concessions espanyol com la millor manera d'oferir un servei eficient als ciutadans, però reivindica la necessitat d'un regulador nacional que vetlli per la transparència del sistema i eviti pugnes com la del concurs d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

A la presentació del llibre en el Cercle d'Economia, Tamames ha explicat que hi ha un Consell Nacional de l'Aigua, però no té els poders de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i ha considerat que les peticions de remunicipalització de la gestió de l'aigua és fruit de "la convergència de la corrupció amb el populisme".

Ha lamentat que, en comptes de buscar la solució als problemes i canviar el que no funciona, la resposta populista és, en les seves paraules, posar-ho tot de cap per avall: "Les coses funcionen, passa que cal millorar-les. Un populisme excessiu ens pot arruïnar".

"És un error trencar les regles del mercat per intentar solucionar problemes que han de funcionar amb el mercat", ha argumentat, i ha atribuït els conflictes judicials entre empreses per gestionar l'aigua de grans ciutats a la recerca d'oportunitats per mantenir o captar negoci, especialment en temps de crisi.

MUNICIPALITZACIÓ SENSE MILLORES

Aurín ha posat exemples de ciutats europees on s'ha municipalitzat la gestió de l'aigua i no s'ha traduït en una millora: "Berlín té l'aigua més cara d'Europa, i a París estan augmentant les pèrdues d'aigua" per falta de manteniment, ja que els ajuntaments no estan concebuts per generar 'know how', sinó que els experts són les empreses, ha considerat.

"Si la població, induïda per qui sigui o pel que sigui, té un temor o malestar, cal donar-li resposta, cal generar un regulador poderós, que homogeneïtzi, que faci transparent el servei, i en què els costos estiguin emergits --que se sàpiga el que costa--", ha explicitat.

Així, ha advocat per crear un gran regulador nacional "que faci impossible que es puguin introduir factors de manipulació, corrupció i ineficiència, perquè les xarxes d'aigua i sanejament es tornen ineficients molt ràpidament" si no hi ha inversions de conservació.

CONFLICTES A BARCELONA

Aurín ha assegurat que el cas ATLL és un problema de regulació amb origen al plec de condicions del concurs, i que la judicialització de la creació de l'empresa mixta entre Agbar i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també té l'origen en el fet que no es va calcular el valor dels actius de llarg recorregut que Agbar ha aportat durant un segle.

"Amb un bon regulador els dos casos s'haurien evitat, haurien tingut una sortida natural normal sense tribunals", ha opinat, ja que el regulador primer ho regula tot per evitar dubtes, i després supervisa i intervé en cas de conflicte.

"El regulador és això que trobem a faltar a Espanya i especialment a Catalunya, que faci transparent la gestió i obligui el compliment dels contractes", ha dit i ha posat èmfasi que fa falta una regulació nacional perquè sigui eficient, mentre que la gestió pot continuar sent local.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés