Publicat 30/10/2016 10:43

Exmilitants d'UPyD i C's llancen sengles partits per atreure al votant d'esquerres

CINC és d'àmbit estatal mentre que l'altre busca ser la federació catalana del PSOE

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

Exmilitants d'UPyD i de C's han llançat sengles partits que aspiren a defensar al votant d'esquerres com consideren que no estan fent les formacions que ara mateix ocupen aquest espai polític, tant a Catalunya com la resta d'Espanya.

El primer dels projectes és Centre Esquerra Nacional (CINC), una formació d'àmbit estatal inscrita des de juliol, que s'ha donat a conèixer aquest mes i que encara no s'ha presentat en societat amb un acte públic.

El segon dels projectes és la Federació Socialista Catalana (FSC-PSOE), que també s'ha donat conèixer en octubre i que aspira a substituir al PSC com a referència del partit socialista a Catalunya.

CINC és un partit impulsat, entre d'altres, per Antonio Robles, que ha estat un dels tres diputats de C's que van entrar per primera vegada al Parlament i que després va passar a UPyD, partit del qual ha estat candidat a les eleccions catalanes del 2010.

En el seu manifest fundacional es presenta com un partit "moderat que no aposta per cap tipus de radicalisme que divideixi a la societat en bàndols irreconciliables", i especifica que se situa al camp de l'esquerra.

En declaracions a Europa Press, Roures explica que en qüestions socials són molt semblants al PSOE, però es diferencien d'aquest partit pel fet que CINC vol "defensar Espanya sense complexos", quelcom que considera que els socialistes no estan fent.

De C's argumenta que els separa fonamentalment la seva posició ideològica: Robles considera que C's s'ha definit com un partit de centre, mentre que CINC destaca per "bascular cap a l'esquerra".

Robles és molt crític amb Podem, partit al que veu "radical, antidemocràtic i sectari", i assegura que CINC està profundament allunyat d'això, ja que es defineix com a laic, reformista i respectuós amb la propietat privada.

"CINC neix amb el ferm propòsit de definir, defensar i recuperar un projecte nacional de centre esquerra, abandonat irresponsablement per l'esquerra", es resumeix en el manifest amb el que es llançat la formació.

Altres dels impulsors són el doctor en Filologia Hispànica Santiago Trancón, el llicenciat en Dret Pachi García Salinero --que va militar en el PSOE i en C's abans de llançar-se en aquesta nova aventura--, i la química industrial Marita Rodríguez.

JULIO VILLACORTA

La Federació Socialista Catalana vol ser la referència socialista a Catalunya en substitució del PSC, una operació que lidera Julio Villacorta, exsecretari d'Organització del PSC de Barcelona i excandidat de UPyD a l'Ajuntament de Barcelona en les municipals de 2011.

S'ha presentat en societat amb un manifest que demana "la recuperació de la Federació Socialista Catalana i el seu reconeixement pels òrgans de direcció del PSOE, la seva participació en ells amb el compromís formal d'una inequívoca lleialtat nacional".

Villacorta explica que per començar formalment el seu camí només necessiten que el PSOE els reconegui i permeti a través de la seva pàgina web que qui vulgui afiliar-se ho faci directament en la federació catalana i no es redirigit al PSC, com passa ara.

Defensa que una federació d'aquestes característiques podria captar votants del PSC, però també aquelles fugues de vot que hi han hagut a C's, a EnComúPodem i "sobretot a l'abstenció".

Aquest projecte polític es mostra decebut amb el PSC per la seva "subordinació al catalanisme i la deriva del catalanisme cap al sobiranisme i l'independentisme", i lamenta que el partit d'Iceta s'hi hagi desmarcat del PSOE en la investidura.

Villacorta afirma tenir "diversos contactes oberts" amb el PSOE, assegura que només fa falta un senyal de la gestora per començar a treballar orgànicament i afirma que, si aquest senyal no arriba, desistirà en aquest projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés