Un estudi recupera la presència de Blas Infante i la seva lluita en favor de l'Estatut d'Autonomia en la premsa del 1936

Contador

Un estudi recupera la presència de Blas Infante i la seva lluita en favor de l'Estatut d'Autonomia en la premsa del 1936

Blas Infante
EUROPA PRESS/CENTRO DE ESTUIOS ANDALUCES
Publicat 10/08/2017 11:43:36CET

SEVILLA, 10 Ag. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Centre d'Estudis Andalusos ha publicat, coincidint amb el 81è aniversari del seu afusellament, l'informe Blas Infante en la premsa del 1936, que analitza i reprodueix 81 articles relatius a l'activitat política del pare de la pàtria andalusa i les iniciatives estatutàries, publicats en quinze capçaleres de la premsa espanyola del 1936.

Segons informa la Fundació en un comunicat, l'informe reuneix més de 80 articles parant atenció a la premsa andalusa, especialment a l'editada a Sevilla --'El Liberal', 'ABC' i 'La Unión'-- i reprodueix en els seus annexos articles procedents de 15 capçaleres, com la cordovesa 'La Voz', el setmanari 'El Socialista', 'El Heraldo' de Madrid i la 'Crónica Meridional' d'Almeria.

El triomf del Frente Popular en les eleccions legislatives del febrer del 1936 va donar un fort impuls a la causa autonomista andalusa. La letàrgia d'aquesta tesi produïda durant l'anomenat Bienni Negre (1933-1935) va donar pas a mesos d'efervescència política en els quals la Junta Liberalista d'Andalusia, presidida per Blas Infante, a més de diversos representants d'ajuntaments i diputacions andalusos, van fer possible renéixer el moviment en pro de l'autonomia andalusa, fins al punt que el juliol del 1936 tot indicava que el procés estatutari quedaria conclòs abans de final d'any. De tota aquesta efervescència autonomista n'informaven puntualment els diaris de dins i fora d'Andalusia, com evidencia l'estudi Blas Infante en la premsa del 1936.

CAPÇALERES MÉS IDENTIFICADES AMB LA LLUITA ESTATUTÀRIA

La presència de Blas Infante en la premsa del 1936 es va intensificar en els mesos de maig, juny i primera quinzena de juliol, coincidint amb l'acceleració del moviment pro estatut. El diari editat a Sevilla i més venut d'Andalusia, 'El Liberal', així com 'La Voz' de Còrdova, van ser dues de les capçaleres més identificades amb la lluita estatutària, arribant fins i tot a crear seccions específiques per informar de les diferents accions darrere l'estatut, que es van anar duent a terme en els diferents municipis andalusos, com Màlaga, Isla Cristina, Jerez de la Frontera, Carmona, San Fernando, Lebrija, Casares o Cadis.

El seu compromís amb la causa autonòmica andalusa va ser tal que 'La Voz' va ser el diari escollit per Blas Infante per publicar, el 30 de maig del 1936, el qüestionari amb el qual instava municipis, entitats i particulars a pronunciar-se sobre l'avantprojecte d'Estatut d'Andalusia --que havia estat elaborat per l'Assemblea de Còrdova el 1933--. El qüestionari també els preguntava sobre la seva opinió sobre la ciutat que hauria d'acollir la reunió per designar la junta encarregada de la redacció definitiva, o si tenien previst enviar representants o delegats per participar en aquesta trobada.

L'activitat desplegada per Blas Infante, per altres polítics de l'època --com els presidents de les diputacions de Sevilla, Hermenegildo Casas y Cádiz, Francisco Cossí, l'alcalde de Sevilla, Horacio Hermoso Araujo--, i per més intel·lectuals andalucistes, va tenir un fidel reflex en la premsa de l'època amb la inclusió de cròniques, fotonotícies i reportatges. És interessant ressenyar que, alhora que donaven a conèixer a la ciutadania el calat de les accions, els diaris informaven d'altres aspiracions estatutàries, com la basca, catalana, gallega o canària.

ASSEMBLEA PRO ESTATUT EL JULIOL DEL 1936

Especial esment mereixen les informacions publicades en la premsa sobre l'Assemblea pro Estatut Andalús celebrada el 5 de juliol del 1936. En aquesta important Assemblea es va designar una Junta Executiva, amb Blas Infante com a president d'honor, encarregada de redactar el projecte d'Estatut que hauria de ser aprovat per l'Assemblea en una reunió programada per a l'últim diumenge de setembre, tenint en compte les vacances parlamentàries. L'objectiu era presentar aquest projecte a les Corts aquell mateix octubre i que el procés conclogués abans de final d'any. Una redacció que no va arribar a acabar-se perquè el cop d'estat del 18 de juliol es va endur per davant totes les aspiracions autonomistes.

No exempt de crítiques, el procés de tramitació dels Estatuts també va generar debat, rebuig i fins i tot burles en la premsa del moment. Així, la secció dedicada a Huelva del diari 'El Liberal' recollia en les seves pàgines les tensions al voltant de la proposta estatutària a l'Ajuntament de Huelva, que va arribar a deliberar la possibilitat d'unir-se a la regió extremenya, encara que finalment va optar per assistir a l'Assemblea pro Estatut Andalús celebrada a Sevilla el 5 de juliol del 1936.

Per la seva banda, el diari d'Almeria 'Crónica Meridional' publicava, el 5 de juny del 1936, una nota sobre els "Separatistes andalusos" en la qual s'afirmava amb grans dosis d'acidesa que "volem autonomia, bandera i separatisme (...). I sobretot posar mà a la Hisenda i quedar-nos amb els diners (...). En cas contrari ens separarem d'Espanya per incorporar-nos a Lituània immediatament".

ÚLTIMES APARICIONS PÚBLIQUES DE BLAS INFANTE

Les últimes aparicions públiques de Blas Infante abans del 18 de juliol van ser objecte d'una detallada atenció per part del diari 'El Liberal'. En les seves cròniques recull la presència de Blas Infante a Cadis el 12 de juliol del 1936 en un acte de propaganda pro Estatut celebrat a iniciativa de la Diputació Provincial gaditana, que va tenir lloc a la seu de l'ajuntament. Es va procedir a hissar la bandera andalusa a la balconada principal de la institució municipal, sota la presència del President de la Diputació Provincial, l'alcalde de la ciutat, l'alcalde de Sevilla i el mateix Blas Infante.

A continuació, com a tancament del seu periple gadità, Infante, en qualitat de president d'honor de la Comissió Executiva Pro Estatut, assistia a un acte al Conservatori de Música de Santa Cecília encapçalat per Francisco Cossí, president de la Diputació gaditana.

L'última notícia referent a Blas Infante prèvia al 18 de juliol va ser recollida per les pàgines de Huelva del diari 'El Liberal' que, el 15 de juliol, informava de la seva propera visita a Aracena, un viatge que mai no va arribar a fer. La fórmula democràtica del pluralisme autonòmic que havia obert l'ordre republicà en diversos punts va quedar avortada després del cop del 18 de juliol i fins a la mort del dictador Francisco Franco el novembre del 1975.

titulars Aldia
Última Hora
Analitzen tres vehicles llogats, l'Audi A3 i també una motocicleta
Els Mossos d'Esquadra estan analitzant tres vehicles, l'Audi A3 i també una motocicleta com a elements centrals de la investigació sobre les persones que van participar en els atemptats del dijous a Barcelona i Cambrils (Tarragona).
Santamaría es reunirà el dilluns a Barcelona amb cònsols de països amb víctimes (EUROPA PRESS)
Santamaría es reunirà el dilluns a Barcelona amb cònsols de països amb víctimes
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz Santamaría, es reunirà aquest dilluns a les 16.30 hores amb els cònsols dels països amb víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona).
Les inundacions a l'estat indi de Bihar deixen ja més de 200 morts
Les autoritats índies han confirmat que almenys 200 persones han mort com a conseqüència de les inundacions registrades des de principis d'aquesta setmana a l'estat de Bihar, al nord-est del país, 18 de les províncies del qual es troben completament annegades i amenaçades pels brots de malalties que podrien tenir lloc en els propers dies, segons el 'Deccan Herald'.
El nen australià-britànic desaparegut és un dels morts a Barcelona
El nen australià-britànic el parador del qual s'ignorava després de l'atemptat de Barcelona és un dels 13 morts en La Rambla. La Generalitat ha informat aquest diumenge que un menor d'aquesta doble nacionalitat està entre els tres identificats més recentment.
Mariano Rajoy envia un telegrama de condol a la família de Nati Mistral (EUROPA PRESS)
Mariano Rajoy envia un telegrama de condol a la família de Nati Mistral
El president del Govern, Mariano Rajoy, ha dirigit un telegrama a la família de Nati Mistral per fer-los arribar les seves condolences per la defunció de l'actriu aquest diumenge.
La comunitat Annour de Ripoll desconeixia els antecedents de l'imam investigat (EUROPA PRESS)
La comunitat Annour de Ripoll desconeixia els antecedents de l'imam investigat
El president de la Comunitat Islàmica Annour de Ripoll (Girona), Ali Yassine, ha assegurat que no sabien re de l'imam investigat, Abdelbaki Es Satty, "ni que havia estat a la presó ni que havia tingut problemes".
La Policia finlandesa realitza nous registres per l'atac de Turku
Les forces de seguretat finlandeses han realitzat nous registres vinculats a l'atac amb ganivet del divendres a la ciutat de Turku i estan a l'espera de poder interrogar al principal sospitós, un jove marroquí de 18 anys que es troba en un hospital amb una ferida de bala a la cama.
85 testimonis dels atacs han estat atesos per ansietat (EUROPA PRESS)
85 testimonis dels atacs han estat atesos per ansietat
Diversos centres sanitaris han atès en les últimes hores a 85 testimonis dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) per ansietat, ha informat la Generalitat.
Itàlia diu que la defensa de la llibertat prevaldrà sempre (EUROPA PRESS)
Itàlia diu que la defensa de la llibertat prevaldrà sempre
El ministre d'Exteriors italià, Angelino Alfano, ha assegurat aquest diumenge que la defensa de la llibertat "prevaldrà sempre", i ha mostrat la seva solidaritat amb la societat espanyola i barcelonina.
Els Mossos despleguen un dispositiu especial per la 'Vuelta Ciclista' a Catalunya
Els Mossos d'Esquadra desplegaran un dispositiu especial aquest dilluns i dimarts per la 'Volta Ciclista' al seu pas per Catalunya, amb un total de 100 efectius que donaran cobertura tant dinàmica com estàtica al pas de la carrera.
10 dels 51 hospitalitzats són ferits en estat crític (EUROPAPRESS)
10 dels 51 hospitalitzats són ferits en estat crític
Deu dels 51 ferits que segueixen hospitalitzats pels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) es troben en estat crític, ha informat la Generalitat.
3 morts més identificats: un italià, un belga i un menor australià-britànic (EUROPA PRESS)
3 morts més identificats: un italià, un belga i un menor australià-britànic
Els forenses han identificat amb ADN a tres morts més en els atemptats d'aquesta setmana: un italià, un belga i un menor australià-britànic, i queden dues persones per tenir identificades a les 14 víctimes.
Successos.- Detingut un home després de disparar a un altre a Ciutat Meridiana (Barcelona)
Un home ha estat detingut el matí d'aquest diumenge després que hagi disparat a un altre home en l'avinguda Rasos de Peguera, a Ciutat Meridiana (Barcelona).
Els Reis diuen que han sentit i compartit el dolor de Barcelona i Cambrils (CASA REAL )
Els Reis diuen que han sentit i compartit el dolor de Barcelona i Cambrils
Els Reis han expressat que senten i comparteixen "el dolor, la solidaritat, la força i l'exemple" de Barcelona i Cambrils. Mitjançant un tuit, acompanyat per un vídeo del Rei Felipe VI en les seves visites a l'hospital de Barcelona o en el minut de silenci, ha mostrat el seu agraïment a les dues ciutats.
Iceta i Albiol acusen a Forn de distingir entre víctimes catalanes i espanyoles (EUROPA PRESS)
Iceta i Albiol acusen a Forn de distingir entre víctimes catalanes i espanyoles
El líder del PSC, Miquel Iceta, i el del PP català, Xavier García Albiol, han criticat aquest diumenge les declaracions del conseller d'Interior, Joaquim Forn, en les quals parlava de víctimes catalanes i espanyoles en els atemptats.
Atemptat.- La CUP esperarà els detalls de la manifestació per decidir si se suma (EUROPA PRESS)
Atemptat.- La CUP esperarà els detalls de la manifestació per decidir si se suma
La CUP esperarà a rebre els detalls de la manifestació convocada per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per al dissabte 26 a Barcelona per decidir si, finalment, assisteix com a formació política.
Atemptat.- Junqueras agraeix la tasca dels Mossos després de signar el llibre de condolences (EUROPA PRESS)
Atemptat.- Junqueras agraeix la tasca dels Mossos després de signar el llibre de condolences
El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha agraït aquest diumenge la contribució de "totes les persones que treballen pel benestar comú" després dels atemptats, entre els quals ha destacat els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana.
Albiol (PP) destaca l'unió institucional i demana que segueixi sent així
El president del PP català, Xavier García Albiol, ha destacat aquest diumenge l'unió de les institucions després dels atemptats i ha demanat que aquesta actitud continuï en la manifestació de condemna del dissabte perquè sigui una mobilització "de tots i per a tots".
Els terroristes abatuts semblaven integrats en el seu entorn, segons els veïns
Els presumptes terroristes que van perpetrar el doble atemptat d'aquesta setmana a Barcelona i Cambrils (Tarragona) --Moussa Oukabir, Said Aallaa, Mohamed Hychami i Younes Abouyaaqoub-- estaven integrats en el seu entorn de Ripoll (Girona) i no mostraven signes d'aïllament, segons han relatat diversos veïns del poble a Europa Press.
Iceta (PSC) defensa no deixar-se vèncer i signa el llibre de condolences (EUROPA PRESS)
Iceta (PSC) defensa no deixar-se vèncer i signa el llibre de condolences
El president del PSC, Miquel Iceta, ha destacat que la societat catalana no es deixarà vèncer i "no canviarà un àpex els seus valors" després de l'atemptat terrorista i ha destacat l'unitat de les institucions després de la signatura del llibre de condolences municipal a l'Ajuntament de Barcelona.
Carmena després de signar el llibre de condolences a Barcelona:
Carmena després de signar el llibre de condolences a Barcelona: "Demaneu el que vulgueu"
L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha acudit aquest diumenge a signar el llibre de condolences a l'Ajuntament de Barcelona, i després ha ofert l'ajuda del seu consistori després de l'atemptat terrorista: "Demaneu el que vulgueu".
Els terroristes preparaven
Els terroristes preparaven "un o diversos" atemptats imminents a Barcelona
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha corroborat que l'avanç de les investigacions confirma que el grup terrorista estava planificant des d'Alcanar (Tarragona) "un o diversos" atemptats a la ciutat de Barcelona de forma imminent.
Boya (CUP) titlla d'hipòcrita que el Rei "es passegi per Barcelona i financi el terrorisme"
La diputada de la CUP en el Parlament, Mireia Boya, ha titllat d'una hipocresia enorme que el Rei Felipe VI "es passegi per Barcelona després dels atemptats i, al mateix temps, financi el terrorisme".
Ajuntament i Generalitat organitzen una cerimònia interreligiosa per dijous (EUROPA PRESS)
Ajuntament i Generalitat organitzen una cerimònia interreligiosa per dijous
L'Ajuntament de Barcelona ha organitzat al costat de la Generalitat una cerimònia interreligiosa per al dijous a la tarda en el Consistori, amb representants de totes les comunitats religioses i laiques, i amb familiars de les víctimes dels atemptats d'aquesta setmana.
El Papa Francesc suplica a Déu alliberar al món del terrorisme (INSTAGRAM)
El Papa Francesc suplica a Déu alliberar al món del terrorisme
El Papa Francesc, després de resar l'oració mariana de l'Àngelus, ha tornat a exaltar la seva oració per les víctimes del terrorisme. "En els nostres cors portem el dolor pels actes terroristes que, en els últims dies, han causat nombroses víctimes, a Burkina Faso, a Espanya i a Finlàndia", ha manifestat i ha demanat suplicar a Déu perquè "alliberi al món d'aquesta deshumana violència".
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies