ep

BARCELONA/ MADRID, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha notificat aquest divendres la seva sentència sobre l'Estatut a les parts personades en el procediment obert arran del recurs interposat pel PP contra la norma catalana. La resolució consta d'uns 700 fulls, tot i que si se sumen els vots particulars el document supera els 900, han informat a Europa Press en fonts del tribunal.

El passat 28 de juny, el ple del TC va aconseguir tirar endavant per majoria una sentència que avala la inclusió en el Preàmbul de l'Estatut del terme "nació", si bé deixa clar que aquest manca d'eficàcia jurídica interpretativa, donada l'indissoluble unitat de la nació espanyola, han informat fonts de l'alt tribunal.

Gairebé quatre anys després que el PP impugnés davant del tribunal 126 articles de la norma (el 31 de juliol del 2006), i després d'una tortuosa tramitació des que el recurs va ser admès a tràmit (el setembre d'aquest mateix any), el tribunal anul·la un total de 14 preceptes i en sotmet 27 més a interpretació jurídica.

La interpretació restrictiva del Preàmbul ha comptat amb el suport de sis dels magistrats, els del bloc "conservador" més Manuel Aragón Reyes, i el vot en contra dels magistrats progressistes (María Emilia Casas, Elisa Pérez Vera, Eugenio Gay i Pascual Sala).

Els magistrats van votar la sentència en quatre blocs, i va ser el que aglutina els 14 declarats finalment inconstitucionals l'únic que va obtenir el suport de vuit magistrats davant de dos. En la resta de votacions --sobre articles que passen el filtre de constitucionalitat, els 23 que tindran una redacció interpretativa i sobre el Preàmbul-- es va saldar amb un resultat de sis vots davant de quatre.

Els magistrats discrepants en les votacions sobre els articles de l'Estatut que sí que passen el filtre constitucional i sobre les interpretacions que es donen a la norma van ser els "conservadors" Vicente Conde, Jorge Rodríguez-Zapata, Javier Delgado i Ramón Rodríguez-Arribas. En el cas del Preàmbul, tot i això, els que van votar en contra van ser els "progressistes", la mateixa presidenta María Emilia Casas, Elisa Pérez Vera, Eugenio Gay i Pascual Sala.

Entre els 23 articles que els magistrats sotmetran a interpretació es troben els que parlen de l'ús del català a l'Administració i l'ensenyament; els "símbols nacionals" de Catalunya; les competències d'immigració; la cessió dels impostos de l'IRPF, l'IVA i l'alcohol i el tabac; la consideració del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a últim òrgan jurisdiccional de la comunitat; l'administració territorial de les vegueries i les competències exclusives de la Generalitat.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés