Publicat 31/03/2016 15:36

Espanya va incomplir per un punt l'objectiu de dèficit públic el 2015

Cristóbal Montoro presenta el déficit del 2015
EUROPA PRESS

L'Estat assegura que, sense comptar despeses no recurrents, el dèficit s'hauria situat al 4,8% del PIB, encara per sobre de l'objectiu

MADRID, 31 març (EUROPA PRESS) -

El dèficit conjunt de les administracions públiques es va situar al 5,16% del PIB al tancament del 2015, fet que suposa gairebé un punt percentual més que l'objectiu compromès amb Brussel·les, que era del 4,2%.

Aquesta xifra equival a uns 10.000 milions d'euros i obligaria a fer un ajust de 24.000 milions d'euros durant el 2016 per poder complir amb l'objectiu del 2,8% previst per a aquest any, tot això en un context d'incertesa política.

La desviació és conseqüència de l'incompliment per part de les comunitats autònomes, que partien d'un objectiu de dèficit del 0,7% i que finalment van tancar l'exercici a l'1,66% del PIB. A més, la Seguretat Social va registrar un dèficit de l'1,26% el 2015, gairebé set dècimes per sobre del 0,6% previst.

Aquestes desviacions només van ser en part compensades pel compliment per part de l'Estat, que va registrar un dèficit del 2,7% del PIB, respecte del 2,9% compromès, i pels ajuntaments, que van arribar a un superàvit del 0,44%, davant de l'equilibri previst.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assenyalat en roda de premsa que es tracta d'"una nova reducció del dèficit", ja que va passar del 5,79% del PIB el 2014 al 5,16%, però ha lamentat que és "insuficient" per complir amb els compromisos adquirits amb Brussel·les.

L'IMPACTE DE DESPESES NO HABITUALS

Montoro ha assenyalat, tot i això, que després de la desviació del dèficit de les administracions públiques es troben una sèrie d'operacions no recurrents, que no es produiran el 2016 i que haurien distorsionat les xifres de l'exercici passat.

Concretament, ha indicat que descomptant aquestes operacions, el saldo negatiu se situaria al 4,8% del PIB. Alhora, el ministre d'Hisenda ha assenyalat que si es descompta l'ajuda financera, que puja a 800 milions d'euros, el dèficit de les administracions es reduiria un 0,08% addicional. Amb tot, aquesta forma de comptabilitzar el dèficit no evitaria una desviació de gairebé mig punt percentual.

Més en detall, Montoro ha assenyalat que entre les operacions no recurrents més destacades hi ha els 1.090 milions d'euros destinats a finançar el tractament d'Hepatitis C per a 50.000 persones. Sobre aquesta qüestió, el ministre d'Hisenda ha indicat que "la correcció del dèficit no significa obviar les necessitats socials més urgents i ni deixar de destinar la dotació que faci falta".

Una altra d'aquestes despeses atípiques, ha dit Montoro, va ser l'imputat als comptes de Catalunya el 2015 per decisió d'Eurostat, que supera els 1.300 milions d'euros i que s'havia comptabilitzat al saldo del 2014.

LES XIFRES EN DETALL

Fetes aquestes precisions, el ministre d'Hisenda ha explicat les xifres de dèficit de cada administració. En primer lloc s'ha referit a l'Estat Central, que es va situar al 2,68% del PIB, gairebé la meitat que al començament de les legislatura (5,27%), malgrat que en aquests anys, ha recalcat, Espanya va travessar una recessió, l'Estat va facilitar el finançament de les comunitats autònomes a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), per import de 3.000 milions, amb tipus d'interès zero, i va tornar la part restant de la paga 'extra' dels funcionaris del 2012.

Alhora, Montoro s'ha centrat en els ajuntaments, dels quals ha dit que "han fet un gran servei", per a continuació entrar de ple en les administracions incomplidores.

Sobre les comunitats autònomes ha carregat el pes de les crítiques sobre Catalunya, Extremadura, Múrcia, la Comunitat Valenciana i Aragó, ja que la seva desviació supera gairebé un punt percentual, fins a l'1,66% malgrat que, segons ha dit, "l'Estat va ser el banquer" d'aquestes administracions.

A continuació, Montoro ha comentat que el dèficit en el qual va incórrer la Seguretat Social procedeix de la necessitat de finançar les pensions. I és que el saldo del sistema de Seguretat Social i Mútues va tancar l'any 2015 amb un dèficit de l'1,71% del PIB, per la "voluntat política" de l'Estat de no retallar les pensions, que no es va veure compensat completament amb un superàvit del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) del 0,47% del PIB, pel descens de la despesa en desocupació. "Afortunadament cada vegada menys gent perd la seva feina", ha afegit.

Pel que fa a la Seguretat Social, Montoro s'ha mostrat partidari de revisar les formes de finançament d'aquesta administració al Pacte de Toledo perquè "les cotitzacions no són suficients". De fet, els ingressos per cotitzacions van augmentar un 1,75% el 2015, lluny del 6,8% pressupostat.

En aquest sentit, Montoro s'ha referit a la necessitat de buscar "alternatives" perquè a més no tot el pes dels ingressos recaiguin sobre el factor treball, a través de les cotitzacions, i el desincentivi.

MONTORO DEFENSA LA REFORMA FISCAL

D'altra banda, les dades publicades aquest dijous pel Ministeri d'Hisenda inclouen un balanç de despeses i ingressos, que, segons Montoro, reflecteixen que la reducció d'impostos com la de l'IRPF no ha tingut un efecte negatiu en els segons. Concretament, ha recalcat que els ingressos tributaris totals van pujar un 5% el 2015.

Tot i això, les dades facilitades per Hisenda reflecteixen una caiguda de la recaptació per IRPF del 0,4% respecte al 2015, fins a 72.346 milions d'euros. Sobre aquesta qüestió, Montoro ha indicat que "amb prou feines s'ha perdut recaptació" i que la liquidació per IRPF es troba a nivells similars als del 2007, abans de la crisi.

D'altra banda, el ministre d'Hisenda ha admès que encara queda camí per recórrer en el cas dels ingressos per recaptació de l'Impost de Societats, que va arribar als 20.649 milions d'euros, un 10,3% més que el 2014, però que està lluny dels 44.823 milions d'euros recaptats el 2007.

En el capítol de tributs, Montoro també ha assenyalat que la recaptació per impostos directes ha augmentat per la bona marxa de la demanda domèstica i el consum --la recaptació per IVA ha augmentat un 7,4% el 2015--. Concretament, el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha insistit que aquesta millora es deu a una liquiditat més gran en mans de les llars per la rebaixa de l'IRPF.

Pel que fa a les despeses, es van incrementar un 0,45%, fins a 468.056 milions d'euros, durant l'any passat. Del total, el 40% va correspondre a la despesa en protecció social, una partida que es va incrementar un 35,2% des del 2007.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés