Publicat 28/11/2016 16:42

Espanya lidera la reutilització de productes tecnològics a Europa

Microchip recurso
UN RAGAZZO CHIAMATO BI EN CC

MADRID, 28 nov. (Portaltic/EP) -

Espanya és el primer país europeu a prioritzar la reutilització d'aparells electrònics i elèctrics front al reciclatge. A partir del 2017, els fabricants de tecnologia hauran de recondicionar una part de tots els dispositius que es produeixin al país.

El Govern espanyol ha marcat com a objectiu "la reutilització del 3% dels productes informàtics i petits electrodomèstics, i del 2% en el cas de grans aparells elèctrics per al pròxim any", amb la qual cosa s'incrementa un punt, respectivament, al 2018, tal com apunta la companyia Black Market.

Tot i que és un "petit percentatge", suposa que Espanya lideri el recondicionament de productes tecnològics entre la resta de països europeus. "La reutilització d'aparells tecnològics s'ha convertit avui dia en l'única alternativa a un sistema de reciclatge ineficaç per reduir els nivells d'escombraries electròniques", assenyala el CEO de Black Market, Thibaud de Larauze.

El creixement en el volum d'escombraries electròniques, sumat al frau i als costos elevats que es donen en el procés de reciclatge a Espanya, ha portat les institucions a buscar alternatives per a la reducció d'aquests residus. "Cal recordar que aquest és el residu que més creix actualment a Espanya, prop d'un 20% cada any", postil·la el CEO.

Per reduir aquesta contaminació, el Govern central ja va introduir canvis a la llei de tractament de residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), per anteposar la reutilització d'aparells electrònics davant dels processos de reciclatge i així fomentar el consum més eficient dels aparells tecnològics, allargar-ne la vida útil i frenar el creixement de les escombraries electròniques.

"La nova legislació suposa un avanç important, tot i que no és suficient si no es persegueixen les pràctiques il·legals que converteixen en deixalles aparells que podrien seguir utilitzant-se, o si no es crea una llei contra l'obsolescència programada, que castigui els fabricants que limiten la vida útil dels seus productes de manera premeditada", declara De Larauze.

Black Market recorda que gairebé la meitat dels països de la Unió Europea no compleixen la regulació establerta per la directiva de residus d'aparells elèctrics i electrònics (WEEE) sobre el tractament. A més, les sancions que s'imposen "no són prou dures". L'excepció en aquest cas és França, on es castiga les empreses que porten a terme aquestes pràctiques amb penes de presó o multes que superen els 300.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés