Actualitzat 11/05/2016 13:43

Espanya incomplirà també el nou objectiu de dèficit el 2016, amb un 3,9%, segons BBVA Research

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

Calcula que la desviació del dèficit el 2015 ha costat a Espanya 25 punts bàsics més de prima de risc

   MADRID, 11 Maig (EUROPA PRESS) -

   El servei d'estudis de BBVA Research preveu que Espanya tanqui l'any 2016 amb un dèficit públic del 3,9% del PIB, per sobre del nou objectiu del 3,6% plantejat pel Govern espanyol en funcions en el programa d'estabilitat que encara està pendent d'aprovació per part de Brussel·les. Per al 2017, la seva previsió apunta al 2,9% del PIB, en línia amb el pronòstic oficial.

   Així es recull en l'últim informe 'Situació Espanya', presentat aquest dimecres, en què s'atribueix la desviació en la sendera d'ajust el 2015, del 4,2% del PIB previst al 5%, a l'efecte de la reforma fiscal i l'avançament al juliol d'aquest any de la rebaixa de l'IRPF.

   Per al 2016, el servei d'estudis de BBVA espera que la política fiscal "canviï de signe" i que, si el 2015 va ser "clarament expansiva", aquest any el to sigui "neutral". Concretament, que segueixi tenint efectes negatius en la recaptació, però que es vegi compensada per un augment de les bases imposables i una activitat econòmica més elevada.

   Així, el cicle econòmic tornarà a impulsar la recaptació i s'encarregarà d'anar corregint el deteriorament dels comptes públics, tot i que amb el llast heretat de la desviació del 2015, que serà més pesat el 2016 que el 2017.

   En aquest context, i tenint en compte que la seva previsió és que l'economia creixi en un 2,7% durant els pròxims dos anys, "no faria falta ajornar més d'un any la consecució dels objectius de dèficit", ha indicat l'economista en cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech.

   Més encara, ha indicat que en cas de materialitzar-se els biaixs a l'alça que observa BBVA Research en les seves previsions de creixement, la desviació del dèficit públic el 2016 "podria ser menor".

LA DESVIACIÓ DEL 2015 VA SER CULPA DE LA POLÍTICA FISCAL

   "Les nostres estimacions apunten que en absència de polítiques expansives, les administracions públiques podrien haver assolit l'objectiu de dèficit", ha aprofundit Doménech. I és que l'entitat financera estima que l'impuls fiscal del 2015 va superar el punt percentual del PIB.

   Concretament, els ingressos públics es van veure frenats per les rebaixes fiscals fins al 38,2% del PIB, quatre dècimes menys que el 2014. A més, les bonificacions a la contractació indefinida van compensar els efectes positius de la recuperació de l'ocupació en les cotitzacions socials.

   D'altra banda, aquesta política fiscal va contribuir a curt termini a incrementar el creixement econòmic l'any passat, però suposa en la pràctica "portar el creixement futur al present, fet que significa un creixement posterior més petit", ha afegit Doménech.

I AIXÒ AFECTA LA PRIMA DE RISC

   A més, Doménech ha advertit que la desviació del dèficit sobrevinguda per la política fiscal ha comportat més "incertesa" sobre la capacitat de compliment d'Espanya, fet que es reflecteix en un increment de la prima de risc.

   Concretament, l'entitat financera calcula que, en cas d'haver-se complert l'objectiu d'estabilitat el 2015, el deute públic se situaria en el mitjà termini entorn de sis punts del PIB per sota d'allò esperat actualment, fet que en termes de cost de deute suposa una reducció de gairebé 25 punts bàsics.

   A més, l'economista en cap del Grupo BBVA, Jorge Sicilia, ha recordat que les primes de risc estan veient-se mitigades per les polítiques monetàries expansives del BCE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés