Actualitzat 30/03/2017 14:55

Entra en vigor la llei que modifica impostos com successions i l'aviació comercial

BARCELONA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

La llei catalana sobre modificacions urgents en matèria tributària per introduir millores tècniques en diversos impostos entrarà en vigor aquest dimarts, segons ha publicat aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc).

Els canvis afecten l'impost de successions i donacions; el de patrimoni; el de transmissions i actes jurídics documentats, i el d'emissió d'òxid de nitrogen a l'atmosfera produïda per l'aviació comercial --aquest entrarà en vigor l'1 de gener del 2017--.

La llei també té un punt sobre comunicació de dades de transcendència tributària obtingudes per les administracions locals a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) per millorar la lluita contra el frau fiscal.

Aquestes modificacions s'incloïen a la llei d'acompanyament dels Pressupostos de 2016, que no va prosperar perquè el conjunt de l'oposició ha rebutjat els comptes, el que llavors va fer que el president Puigdemont convoqués una qüestió de confiança.

CANVIS INTRODUÏTS

El canvi a l'impost de successions i donacions i també el del patrimoni busca permetre que els beneficis fiscals previstos per als patrimonis protegits d'acord amb la normativa estatal resultin també d'aplicació en els constituïts pel dret civil català.

Sobre l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, es busca descongestionar els jutjats de famílies potenciant la via notarial, ja que es preveu l'aprovació de la bonificació sobre les escriptures públiques de separació o divorci quan s'oficialitzi davant de notari.

L'impost sobre emissions de l'aviació inclou tres canvis rellevants per evitar que sigui considerat com ajuda d'Estat per la UE: s'aplicarà també als vols de mercaderies --que eren exempts--; se suprimeix la base imposable de 20.000 vols anuals realitzats, i es canvia el gravamen a un únic tipus impositiu de 2,5 euros per quilogram d'òxid emès.

SUPORT DE LA CUP

El Parlament ha aprovat aquesta norma el 19 d'octubre en lectura única, el procediment de màxima urgència i que impedeix a l'oposició presentar esmenes.

Els vots de la CUP han estat claus perquè la llei prosperés --la resta de l'oposició va votar en contra--, però la diputada Eulàlia Reguant ha advertit que el seu 'sí' no suposa obviar les seves principals demandes al Govern en matèria tributària: apujar l'IRPF a les rendes altes i fer un debat sobre política fiscal en el seu "globalitat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés