Actualitzat 30/12/2016 13:38

Entra en vigor la llei exprés antidesnonamets per sortejar la suspensió del TC

Piso, casa, construcción, compra, venta, alquiler, hipoteca, hipotecas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

La llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones que es troben en risc d'exclusió residencial, coneguda popularment com la 'llei d'emergència habitacional', ha entrat en vigor aquest divendres.

Busca protegir persones i unitats familiars en situació d'exclusió residencial com a conseqüència del sobreendeutament i crea la Comissió d'habitatge i assistència per a situacions d'emergència per coordinar les administracions sobre aquesta qüestió.

La norma preveu mecanismes de mediació --per als quals els interessats ja poden presentar sol·licitud--; expropiar temporalment habitatges buits i ajudar econòmicament els afectats o reallotjar-los, i en la seva redacció han participat des de la Generalitat fins al Parlament, les entitats municipalistes i ajuntaments com el de Barcelona.

EXPROPIACIÓ TEMPORAL I LLOGUER SOCIAL

La nova llei permetrà utilitzar de manera temporal habitatges buits d'entitats financeres per donar-los un ús social i es farà a partir d'un sistema d'expropiació temporal de l'ús de l'habitatge.

També preveu un sistema perquè les entitats bancàries i grans propietaris ofereixin un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades, fet que hauria de servir per evitar desnonaments i per no poder fer fora de casa ningú si no se li ofereix un lloguer social.

Alhora, amplia de 72 als 234 els municipis considerats d'alta demanda acreditada d'habitatge, en què es pot aplicar l'impost als pisos buits.

La norma també insta el Govern català a preparar en nou mesos una llei per regular el lloguer --i evitar preus abusius--, tot i que actualment la Generalitat no té competències per regular els arrendaments.

TRAMITACIÓ EXPRÉS

La llei s'ha tramitat de manera exprés --en menys de sis mesos-- i es va elaborar expressament per sortejar la suspensió que va dictar el Tribunal Constitucional (TC) contra una part de la llei catalana 24/2015 sobre el mateix tema.

El Govern català assegura que aquesta vegada la llei està blindada jurídicament i no podrà ser impugnada; el Parlament la va votar aquesta setmana passada per articles i no en el seu conjunt ja que, malgrat tenir la unanimitat en la majoria, PP, C's i la CUP van mostrar la seva discrepància en alguns.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés