Publicat 06/06/2016 14:00

EnComúPodem vol una taxa sobre els bancs rescatats perquè tornin el seu deute

Xavier Domènech, Sònia Ferrer (EnComúPodem)
EUROPA PRESS

L''impost solidari' aspira a recuperar 61.000 milions en una legislatura

BARCELONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El candidat d'EnComúPodem en les eleccions generals, Xavier Domènech, ha plantejat aquest dilluns un impost sobre els beneficis dels bancs rescatats amb diners públics, per recuperar en una legislatura els 61.000 milions d'euros del rescat bancari del 2012.

Ho ha dit a la presentació del seu programa econòmic amb els números 3 i 4 per Barcelona, Josep Vendrell i Sònia Ferrer, i els economistes Sergi Cotilles i Lluís Torrens.

Domènech ha afirmat que només la seva candidatura proposa tornar el deute amb aquest 'impost solidari': "La resta donen per perduts uns diners carregats sobre les esquenes dels ciutadans. Però és un deute i cal tornar-lo."

"No s'imposarà de cop, sinó a través d'un impost que gravarà sobre els seus beneficis", segons Domènech, que ha afegit que és un impost temporal que durarà una legislatura i acabarà quan se saldi el deute, i ha recordat que els últims anys hi ha bancs rescatats que han presumit de xifres de beneficis de més del 30 i del 40%.

Una altra proposta és una auditoria ciutadana del deute per identificar aquella part que sigui il·legítima, i que això serveixi d'argument per donar suport a reduccions del deute, com la que recorda que ha proposat l'FMI sobre el deute grec, i que "tard o d'hora" assumiran els creditors europeus.

A més de derogar la reforma laboral, proposa un augment del salari mínim fins al 60% de la mitjana salarial espanyola i arribar al final de la legislatura els 950 euros, per complir la carta de dret social d'Europa i una renda garantida de 600 euros.

Els candidats han carregat contra el model econòmic dels últims governs, especialment els del PP, que segons la seva opinió han apostat per l'especulació a costa de la productivitat, una cosa que volen revertir.

UNA BANCA PÚBLICA QUE FINANCI

Per això pretenen crear una banca pública que financi pimes, petits empresaris i autònoms, perquè creu que s'ha generat un sistema econòmic "malalt" que atorga el crèdit amb criteris pròxims a xarxes dels clients --en concret a les constructores-- en comptes de als models productius.

També proposen una modificació en el sistema impositiu que serà progressiu perquè "en aquest país ser ric surt barat", una cosa que val també per a les empreses, perquè consideren una estratègia dolenta que hi hagi pimes que hagin de pagar un 30% del que generen mentre les grans empreses paguen només un 8% gràcies a bonificacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés