Actualitzat 26/02/2017 12:56

EnComúPodem vol blindar al Congrés el model lingüístic català i prohibir "ingerències" del Govern central

Xavier Domènech, d'En Comú Podem
CONGRESO

   MADRID, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

   EnComúPodem ha registrat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei amb la qual pretén blindar el model lingüístic català i deslegitimar qualsevol "ingerència" per part del Govern espanyol.

   En el text, recollit per Europa Press, s'insta al Govern central a "no interferir amb cap acció política o legal en el model d'immersió lingüística català i respectar les competències autonòmiques atorgades".

   Més en concret, vol que el Congrés obligui el Govern central a presentar, en el termini de sis mesos, "les modificacions legislatives necessàries per derogar la disposició addicional trentè vuitena de la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (Lomce)".

NOMÉS 50 PERSONES USEN LA DISPOSICIÓ DE LA LOMCE

   Es refereixen a la disposició de la Lomce que obliga la Generalitat de Catalunya a pagar 6.000 euros en concepte d'ajudes per garantir que l'alumnat les famílies del qual així ho sol·licitin puguin estudiar en castellà i es desmarquin del model d'immersió lingüística majoritari social i políticament a Catalunya.

   Segons les seves dades, des de la seva aprovació només s'han rebut 154 sol·licituds, de les quals han estat estimades pel Ministeri d'Educació 50 sol·licituds.

   A més, el partit que capitaneja al Congrés Xavier Domènech pretén comprometre al Govern espanyol a "no interferir, amb cap acció política o legal, en el model d'immersió lingüística català, donat els bons resultats en matèria de cohesió social i igualtat d'oportunitats que ha generat a Catalunya des de la seva instauració en 1983".

   La confluència catalana d'Units Podem sosté que la voluntat de la llei catalana d'immersió lingüística era "que tots els ciutadans coneguin ambdues llengües (castellà i català) i que siguin capaços d'usar-les en tots els àmbits de la comunicació", tot això per evitar que hi hagués dues comunitats lingüístiques, "una privilegiada perquè coneixeria les dues llengües i una altra que només podria parlar una d'elles, encara que passivament comprengués l'altra".

   "Amb el pas del temps, aquest model ha demostrat ser una referència a nivell internacional quant a l'ensenyament en comunitats bilingües i s'ha evidenciat com a fonamental per mantenir la cohesió social i la igualtat d'oportunitats, evitant així una fractura social, a Catalunya", assegura.

   Finalment, vol garanties que es "respectaran les competències en matèria lingüística i educativa que té atorgades en el nostre ordenament jurídic la Generalitat de Catalunya".

USEN LA LLENGUA COM A ARMA LLANCÍVOLA

   I és que, segons EnComúPodem, "en els últims anys el Govern del PP ha iniciat una política irresponsable contra el model d'immersió lingüística que, envaint anticonstitucionalment les competències que en Educació té transferides la Generalitat, posa en risc la cohesió social i la igualtat d'oportunitats al territori català".

   Al seu judici, i malgrat "l'actual oposició d'algunes forces polítiques que utilitzen la política lingüística de forma irresponsable i com a arma llancívola", la política lingüística catalana ha gaudit històricament d'una aprovació majoritària en matèria educativa i, en alguns casos, fins i tot unànime.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés