Actualitzat 30/03/2017 14:34

EnComúPodem veu il·legalitats i una amenaça per a la salut en la substitució de comptadors

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

EnComúPodem ha registrat al Congrés una bateria de preguntes dirigides al Govern espanyols en les quals s'interessa per la substitució de comptadors elèctrics en la qual, adverteixen, s'està incorrent en diverses il·legalitats i pot suposar un risc per a la salut.

Els catalans, a través del seu diputat Josep Vendrell, es refereixen a la substitució de comptadors de mesura en subministraments d'energia elèctrica amb una potència contractada de fins a 15 quilowatts, de comptador electromagnètic a telegestionable.

Aquest procés es realitza en tres fases, havent-se fixat l'última d'elles en 2018.

Una de les irregularitats que detecta aquesta formació --integrada al Congrés en el Grup Parlamentari d'Units Podem-- és la restricció a la lliure competència que imposa una de les companyies distribuïdores, Endesa, doncs, denuncien, impedeix que en la seva xarxa de distribució s'instal·lin comptadors telegestionables no fabricats per Enel --empresa de la qual és propietària--.

SENSE AVÍS AL CONSUMIDOR

Alhora, relaten que aquests clients estan obligats a acceptar que la substitució d'aquests dispositius es porti a terme sense avisar-los de la data i l'hora d'aquesta operació, el que pot impedir-los estar presents i, per tant, comprovar si els kW/h indicats per l'empresa en la factura posterior, coincideixen amb els marcats pels dos comptadors en el moment de la substitució.

Això vulnera un altre dels preceptes reguladors de la substitució dels comptadors, una directiva europea de 2012 que insta a les empreses distribuïdores a comunicar als seus clients la data prevista amb una antelació de tres mesos.

En aquest punt, qüestionen si el Govern espanyol i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència són conscients que les restriccions a la lliure competència per part d'Endesa estan prohibides expressament en el reglament comunitari --incorrent en una il·legalitat--, i inquireixen si pensen prendre alguna mesura sobre aquesta qüestió.

Alhora, també pregunten per si de cas coneixen l'absència d'avisos per part de les companyies.

POSSIBLE VULNERACIÓ DE LA LLEI DE PROTECCIÓ DE DADES

D'altra banda, Vendrell apunta que la pròpia instal·lació de comptadors podria estar incorrent en la vulneració de la Llei de protecció de dades, doncs la pròpia agència va arribar a reconèixer en 2015 que el tractament d'aquestes dades és "especialment sensible" a l'accedir a informacions alienes a la pròpia estadística de consum.

Així, adverteix que amb els nous comptadors intel·ligents és possible definir hàbits de comportament del consumidor, obrint la porta a l'elaboració de perfils relacionats amb la seva conducta.

El diputat advoca perquè aquest accés "hauria de fundar-se en el consentiment inequívoc de l'afectat", doncs suposa un risc per a la seva privacitat, i pregunta al Govern espanyol per aquesta raó.

POSSIBLES RISCOS CONTRA LA SALUT

Finalment, des d'EnComúPodem expressen "la creixent preocupació social en relació amb les immissions cada dia majors i els possibles efectes sobre la salut de les radiacions electromagnètiques que emeten els comptadors intel·ligents, especialment sobre col·lectius sensibles com a dones embarassades, nounats, nens, persones grans, amb malalties o electrohipersensibles.

En aquest sentit, apunten a la falta de comprovació científica sobre la innocuïtat dels comptadors i demanden la confirmació del Govern central que els dispositius són "absolutament assegurances", pregunten si el Govern espanyol s'ha plantejat fer els estudis necessaris per avaluar si existeix algun risc, i per una possible paralització d'aquests plans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés