Publicat 17/04/2016 12:34

EnComúPodem planteja una reforma per desclassificar documents històrics de més de 25 anys

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

EnComúPodem ha registrat una proposició no de llei al Congrés amb la qual insta el Govern a limitar entre 25 i 30 anys el període que els documents històrics puguin mantenir-se classificats com a secrets o reservats.

A la seva iniciativa, els diputats d'EnComúPodem Josep Vendrell i Félix Alonso subratllen que la Llei de Secrets Oficials, aprovada el 1968, en plena dictadura franquista, mostra una "anomalia" respecte a la legislació sobre aquesta matèria de la majoria de països del nostre entorn en no establir un límit temporal perquè els documents històrics siguin públics.

Així, els parlamentaris catalans recalquen que mentre als altres països s'estableixen 25, 30 o 40 anys per a la seva desclassificació, a la Llei de 1968 "no hi ha absolutament cap límit".

MORATINOS VA DECLARAR SECRETA TOTA LA POLÍTICA EXTERIOR

Segons recorden, Espanya va adoptar el 1984 un acord per obrir tots els arxius i la biblioteca, "que l'ha situat a l'avantguarda de la transparència i de la informació en documents històrics", si bé denuncien que l'octubre de 2010, "sorprenentment", el llavors ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, el socialista Miguel Ángel Moratinos, va declarar secrets els catorze temes que constitueixen tota la política exterior.

Una decisió a la qual s'hi han sumat d'altres que, "lluny de solucionar el problema, l'han empitjorat", entre les quals citen la ruptura de la unitat de l'arxiu enviant els materials històrics anteriors a 1931 a l'Arxiu Històric Nacional i els posteriors a l'Arxiu General de l'Administració, fet que ha suposat que a dia d'avui només es pugui accedir al primer i no al segon.

I COMPLIR AIXÍ AMB EL COMPROMÍS DE MARGALLO

Per tot això, EnComúPodem emplaça l'executiu a impulsar un nou acord en el si del Consell de Ministres que substitueixi el d'octubre de 2010 per permetre un accés "més senzill i lliure" a la documentació històrica en poder de l'Administració General de l'Estat, complint així amb el compromís adquirit pel ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, el 2013.

Però els diputats catalans també li suggereixen modificar la Llei de Secrets Oficials per establir un límit temporal d'entre 25 i 30 anys, en funció del contingut, perquè, a partir d'aquest termini, els documents històrics quedin desclassificats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés