Publicat 13/03/2016 13:39

EnComúPodem apel·la a crítiques del Comitè de Drets Socials per derogar la reforma laboral

MADRID, 13 març (EUROPA PRESS) -

En Comú Podem --la confluència catalana en què Podem va concórrer a les eleccions generals de desembre-- recorre a les crítiques que el Comitè Europeu de Drets Socials ha plantejat a Espanya per justificar la seva petició de modificar aspectes de la reforma laboral que, de facto, suposarien derogar aquesta normativa.

En una proposició no de llei registrada per al seu debat a la Comissió de Treball del Congrés i a la qual ha tingut accés Europa Press, En Comú Podem es fa ressò d'un informe del Comitè Europeu de Drets Socials en què s'assenyala que Espanya "incorre en greus incompliments" en matèries com drets laborals, negociació col·lectiva i llibertat sindical.

En concret, el Comitè es refereix en el seu informe --segons se cita en la iniciativa parlamentària-- a l'aprovació de la reforma laboral de 2012 sense "consulta" als agents socials malgrat que es "permet als ocupadors de manera unilateral no aplicar condicions pactades en els convenis".

"RESTRICCIONS" AL DRET DE VAGA

A més, critica la falta d'un preavís "adequat" en els acomiadaments de contractes temporals o de suport als emprenedors, la possibilitat de l'empresari d'"imposar lliurement" jornades irregulars o de fixar la jornada flexible per a períodes d'un any, i la falta de garanties d'una remuneració o temps lliure compensatori suficients per les hores extraordinàries.

Alhora, l'organisme ha demanat informació a Espanya sobre les denúncies sindicals respecte de les "restriccions del dret de vaga i la criminalització" de l'activitat sindical per part de l'executiu, i també considera que el nostre país "incompleix l'obligació d'assegurar que tots els treballadors exposats a riscos per a la salut i la seguretat tenen dret a mesures compensatòries".

Per tot això, En Comú Podem vol instar al Govern a posar en marxa una reforma legislativa que compti amb la concertació social per "donar compliment" a la Carta de Drets Socials en els aspectes criticats pel Comitè Europeu, el que de facto suposaria eliminar molts dels principals continguts de la reforma laboral de 2012.

A més, demana que es ratifiqui "com més aviat" el Tractat Internacional pel qual s'aproven les modificacions introduïdes en la Carta Social Europea Revisada, que "creen un sistema de control de compliment dels drets socials i amplien el seu catàleg".

SALARI MÍNIM

D'altra banda, la formació catalana indica en la seva proposició no de llei que l'informe del Comitè Europeu de Drets Socials també critica que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat a Espanya "no assegura un nivell de vida decent" ja que després de restar contribucions a la Seguretat Social i impostos queda "per sota del llindar mínim fixat al 50% del salari mitjà net i, per tant, són manifestament abusives".

En aquest sentit, reclama també posar en marxa una "actualització i millora" de l'SMI perquè "en un període breu de temps" es pugui donar compliment a les exigències del Comitè sobre la cobertura mínima prevista en la Carta Social Europea, que ha d'estar al 60% del salari mitjà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés