Publicat 02/06/2016 13:53

Els videojocs facturen més de mil milions d'euros a Espanya en 2015

Videojuegos
CREATIVE COMMONS / PIXABAY

MADRID, 2 juny (Portaltic/EP) -

L'augment de possibilitats, l'evolució de la tecnologia i l'ampli ventall d'accés als videojocs ha fet que la indústria del videojoc hagi generat al país 1.083 milions d'euros durant l'any passat, xifres superiors a la indústria de la música gravada (161,5 milions) o la indústria del cinema (571 milions).

Jugar és una tendència a l'alça i les xifres de facturació respecte a l'any 2014 han crescut un 8,7 %. Dels 1.083 milions d'euros facturats, les xifres de la venda física ressalten que aquest és el format favorit dels consumidors: 791 milions d'euros provenen de la venda física i 292 milions de la venda en línia, segons xifres preses per la Interactive Programari Federation of Europe (ISFE) i recollides a l'anuari de la indústria del videojoc preparat per l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI). Dels 292 milions, el mercat mòbil inclou una important part d'això: 123 milions d'euros per videojocs adquirits a través de plataformes mòbils.

El tema en línia, entre el que s'inclouen descàrregues en Steam i en botigues de les diferents companyies, s'obre pas en un món cada vegada més connectat, però no suposa una amenaça al model convencional. "Evoluciona en paral·lel i no canibalitza el model anterior", ha explicat el President d'AEVI, Alberto González Llorca.

Durant l'últim any es van vendre a Espanya gairebé deu milions de videojocs, un milió de consoles i quatre milions i mig de perifèrics relacionats amb aquestes. De la venda física esmentada amb anterioritat i els 791 milions d'euros facturats amb ella, es reparteixen gairebé de manera equitativa entre el maquinari i el programari: 352 milions d'euros en programari i 334 milions d'euros en 'maquinari'.

Els perifèrics han suposat un increment del 15,4 % respecte a l'any anterior, i han arribat a una facturació de 104 milions. Una xifra que es preveu que augmenti durant el pròxim any a causa de a la tendència de la realitat virtual i la sortida al mercat d'auriculars, cascos i ulleres dedicats a aquesta tecnologia de moda.

Entre les consoles, segueixen guanyant les de sobretaula per golejada front a les portàtils: 820.000 unitats venudes front a les 362.000 unitats de portàtils. Això es tradueix com 278 milions de facturació gràcies a les consoles de sobretaula front a 56 milions de les portàtils. Les consoles per portar, a més, han baixat un 3,4% en la facturació respecte al període anterior, segons recullen l'informe d'AEVI.

Les consoles són líders al mercat pel que fa a vendes de videojocs. Només 557.000 jocs venuts per a PC respecte dels 8.408.000 milions de jocs venuts per a consoles. La facturació de jocs venuts per a ordinadors es tradueix en 15 milionsd'euros, una xifra un 3,3% inferior respecte a l'any anterior. Els jocs per a consola també disminueixen un 2,6 % front al 2014, però les dades segueixen i han estat alts: 337 milions d'euros facturats en programari per a videoconsoles.

La reina indiscutible és la PlayStation 4. Els jocs per a la consola d'última generació de Sony ha suposat una facturació de 146 milions d'euros, un 97 % més que a l'any 2014. També creix en vendes i en valor la Xbox One, facturant 16,2 milions d'euros i venent un 56 % més de títols que en el període anterior. Totes dues es converteixen en les úniques consoles que han aconseguit augmentar la xifra dels jocs venuts i la facturació durant l'últim any.

Per la seva banda, PlayStation 3 comença a quedar-se en segon pla i la facturació de vendes de jocs per a la màquina de Sony ha disminuït un 46 %, situant-se en 60,5 milions d'euros. No és l'única en descens: els títols per a la Wii U, última consola de Nintendo, disminueixen un 32% el seu valor i es queden en els 19,3 milions, tot i que la 3DS manté gairebé estables les seves vendes i Nintendo aconsegueix que el seu valor sol hi hagi disminuït un 6%, situant-se en 46 milions i mig.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés