Publicat 28/03/2016 12:47

Els 'servicers' immobiliaris sorgits de la banca catalana impulsen promocions i lloguer

Piso, casa, construcción, compra, venta, alquiler, hipoteca, hipotecas
EUROPA PRESS

Els experts auguren fusions per reduir costos

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

Els 'servicers' immobiliaris sorgits de les entitats financeres catalanes estan impulsant les promocions d'habitatges aprofitant la recuperació del sector a les zones amb demanda, i també creixen en lloguer.

Servihabitat, propietat del fons TPG en un 51% i de CaixaBank en un 49%, gestiona actualment 51.000 milions en actius d'entitats financeres, la Sareb, fons d'inversió, societats patrimonials i grans propietaris, de manera que se situa al capdavant del sector espanyol de 'servicers'.

Del total, 21.000 milions corresponen a actius financers i 30.000 a actius immobiliaris, i té 59 promocions en estudi i en curs amb més de 2.500 habitatges, així com 38.000 contractes actius de lloguer.

El director executiu de negoci immobiliari de Servihabitat, Juan Carlos Álvarez, ha explicat a Europa Press que en els últims tres anys ja han realitzat 18 promocions amb 707 habitatges.

A més acaben una mitjana de 15.000 habitatges anuals de promotors que van deixar projectes sense finalitzar, ja que la pràctica majoria d'actius financers que gestionen corresponen a promotors que van fer fallida, i han estat les hipoteques de particulars molt minoritàries.

Mentre que al principi de la crisi allò més habitual era acudir a processos judicials i dació en pagament per gestionar els actius financers immobiliaris, ara l'estratègia és fer atractius els actius immobiliaris aportats com a garantia per vendre'ls al millor preu possible, ha indicat el director d'Actius Financers, Agustín Melchor.

Solvia, la filial immobiliària de Banc Sabadell, també ha guanyat molt pes entre els 'servicers' multiclient, tot i que els seus dos grans clients són el banc presidit per Josep Oliu i la Sareb.

Gestiona més de 28.000 milions d'euros en actius, dels quals més de 5.300 són actius financers, i també gestiona sòls en desenvolupament valorats en 4.200 milions, així com més de 10.000 lloguers (valorats en més de 2.500 milions).

A l'àmbit de la promoció, des de 2011 ha desenvolupat més de 3.400 habitatges, i actualment té 34.426 immobles en venda, incloent habitatges (13.634), aparcaments, trasters, locals, oficines, naus, parcel·les i altres, com amarratges o edificis en construcció.

Té 23 promocions d'obra nova en curs --21 que desenvolupa per als seus clients i dues que únicament comercialitza-- que suposen més de 1.100 habitatges, sobretot a l'àrea de Barcelona i Madrid, Llevant i Andalusia.

LLOGUER MASSIU COM A NEGOCI

Mentre Servihabitat i Solvia no posseeixen cap actiu, sinó que els gestionen per als seus clients, Anticipa Real Estate (propietat del fons Blackstone i nascuda amb 40.000 hipoteques de CatalunyaCaixa) s'ha especialitzat a comprar hipoteques i immobles per a centrar-se en el negoci d'habitatges de lloguer.

Així, la seva estratègia és de gestió a llarg termini, no de liquidació d'actius, i el 2015 va adquirir carteres de crèdit promotor a CaixaBank i la Sareb per uns 1.000 milions i 5.000 habitatges en total; també va acordar adquirir 4.500 pisos de Banc Sabadell --3.000 ja llogats actualment--.

De la cartera d'hipoteques gestionades, un 25% paga amb normalitat mentre que el 75% restant presenta diversos graus de morositat. Anticipa preveu aplicar dació en pagament a la majoria de préstecs amb dificultat. Fins avui s'han signat un total de 3.000 acords.

Després de la dació en pagament, la majoria de deutors abandonen el pis, però un 5% es queden amb un lloguer a preu reduït amb un contracte de tres anys, ha explicat a Europa Press el conseller delegat d'Anticipa, Eduard Mendiluce.

FUTUR DEL SECTOR

Els experts auguren fusions entre 'servicers' els anys vinents, conforme els bancs es van desvinculant d'aquestes empreses i els nous inversors busquen economies d'escala amb les quals reduir costos, segons el Club Immobiliari ESADE Alumni.

Un dels primers exemples ha estat el de l'empresa noruega especialitzada a gestionar crèdits fallits i recobrament Lindorff, que s'ha fet amb Aktua, l'empresa de serveis immobiliaris de l'antic Banesto: "Veurem més operacions", assenyalen des del club.

A més, el distanciament de la banca obliga aquestes empreses a buscar nous clients i a escollir entre oferir serveis immobiliaris complets per a tercers o convertir-se en empreses immobiliàries.

Des del club d'ESADE Alumni preveuen que els grans bancs venguin els seus 'servicers', i que a llarg termini quedin quatre operadors a Espanya després d'un procés de concentració: Servihabitat i Solvia com a empreses de serveis immobiliaris integrals i Neinor Homes (del fons Lone Star) i Anticipa com a immobiliàries, la primera centrada en promoció i la segona en lloguer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés