Actualitzat 10/06/2016 00:33

Els partits catalans afronten la campanya amb la legislatura del Parlament tocada

Diputados en el Hemiciclo
CONGRESO

Els catalans tornaran a les urnes per novena ocasió en cinc anys i mig

BARCELONA, 9 Juny (EUROPA PRESS) -

Els partits catalans començaran la mitjanit d'aquest dijous la campanya de les eleccions generals amb la legislatura i el procés sobiranista tocats, amb el pols obert entre els dos principals actors polítics, JxSí i la CUP.

La falta d'acord entre tots dos per als Pressupostos 2016 deixa la legislatura a l'aire, per la qual cosa totes les candidatures faran campanya als comicis estatals vigilant si d'aquí a poc hauran d'escalfar motors un altre cop per fer-ne unes altres de catalanes.

Des del 2010, Catalunya haurà celebrat el 26J nou eleccions, més que cap altra comunitat: tres autonòmiques (2010, 2012, 2015), tres generals (2011, 2015, 2016), dues municipals (2011, 2015) més unes europees (2014), i el panorama no permet descartar-ne unes altres d'autonòmiques.

Són diversos els punts d'interès d'aquestes noves generals; el primer, si els sobiranistes --ERC i CDC-- podran mobilitzar el seu electorat tenint en compte que el procés cap a la independència ha patit el revés del desacord de JxSí-CUP per la falta de suport dels 'cupaires'.

Els sobiranistes ja van viure una campanya difícil a les generals de desembre perquè la van afrontar sense un Govern constituït a Catalunya perquè la CUP es negava que Artur Mas repetís com a president de la Generalitat, cosa que van aconseguir.

El rival a batre a Catalunya serà EnComúPodem de Xavier Domènech, que va guanyar les últimes generals amb la proposta de fer un referèndum negociat amb l'Estat, i les enquestes el situen un altre cop com la candidatura amb més possibilitats de tornar-se a alçar amb la victòria.

Als comicis del 20 de desembre, a Catalunya va guanyar EnComúPodem (amb 12 diputats), seguida d'ERC-Catsi (9), CDC (8), PSC (8), PP (5) i C's (5).

Segons els sondejos, ERC és la formació amb més opcions de disputar la victòria a Domènech: tornaran a confiar en el tàndem Gabriel Rufián-Joan Tardà per 'pescar' l'electorat de Podem, i defensaran que l'Estat és irreformable i que l'únic procés constituent possible és la independència catalana.

CDC ha tornat a confiar el lideratge de la llista en Francesc Homs, amb l'objectiu de desmuntar enquestes que els auguren una altra possible reculada a les urnes, que s'obren quan falta un mes pel congrés convergent que ha de donar lloc a un nou partit i una nova direcció.

NOVA CANDIDATA

El PSC és l'únic partit que acudeix a les urnes amb un cap de files diferent al de desembre: Meritxell Batet substitueix Carme Chacón, i, tot i que s'anticipa difícil que els socialistes reeditin les àmplies victòries d'abans, sí que confien a recuperar una mica del terreny perdut als anteriors comicis.

C's, que el 20D va recollir a Catalunya uns resultats més baixos dels esperats, torna a fiar a Juan Carlos Girauta el lideratge de la candidatura, tot i que el lema se centra a ressaltar la figura d'Albert Rivera amb un eslògan propi per a la campanya catalana: 'Un president català per canviar Espanya'.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, també repeteix com a cap visible del PP, que parteix en última posició a Catalunya després de les passades eleccions generals i que intentarà parar la sagnia de vots dels últims comicis a la comunitat, entrant a la lliça de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

RAJOY, SÁNCHEZ, RIVERA, IGLESIAS

Està prevista la visita a Catalunya dels líders dels quatre grans partits espanyols: el president del Govern central en funcions, Mariana Rajoy, dues vegades; Pedro Sánchez (PSOE), dues més; Pablo Iglesias (Units Podem), una --aquest dissabte 11-- i Albert Rivera (C's), també aquest dissabte i dues vegades més.

La situació de Catalunya tornarà a ocupar bona part de la campanya, sobretot des que aquest dimecres la situació va quedar una mica més incerta per l'anunci de Puigdemont de sotmetre's a una qüestió de confiança després de l'estiu, cosa que obre la possibilitat a eleccions catalanes a final d'any aproximadament si no la supera.

Així, les generals seran només el preludi d'un estiu sense descans per a la política catalana: el juliol CDC hauran d'afrontar el congrés de renovació; l'agost Puigdemont haurà de preparar la seva proposta política associada a la qüestió de confiança i, el setembre, el Parlament decidirà el futur de l'actual president del Govern i del full de ruta del procés sobiranista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés