Actualitzat 31/03/2017 06:18

Els jutjats catalans acumulen més de 300.000 casos de reclamacions de deute sense resoldre

L'Icab calcula que els jutges tarden una mitjana de 18 mesos a finalitzar els processos penals

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

Els jutjats catalans acumulen 359.381 d'expedients de la jurisdicció civil sense executar, dels quals la immensa majoria són casos de devolucions de reclamacions de deutes, segons l'informe anual sobre la situació de la Justícia elaborat pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab).

L'informe, presentat aquest dimecres en roda de premsa pel degà de l'Icab, Oriol Rusca, assenyala que a final de l'any 2015 en la demarcació del col·legi barceloní --que inclou Barcelona i 11 demarcacions dels voltants-- quedaven pendents 141.948 casos i altres 217.433 a la resta de Catalunya.

Destaca l'elevat nombre d'expedients acumulats en relació amb els casos que van ingressar i les causes que es van resoldre: el 2015 van ingressar als jutjats catalans 89.178 expedients en aquest àmbit i es van resoldre 107.944.

Comparativament, la xifra total de 359.381 assumptes pendents en la jurisdicció civil al final del 2015 és semblant al balanç dels anys anteriors però presenta un lleuger augment progressiu: 352.611 el 2014, 345.130 el 2013 i 337.680 el 2012.

D'altra banda, el Col·legi de l'Advocacia catalana estima que els jutjats catalans tarden una mitjana d'un any i mig a resoldre els procediments penals que tenen a sobre de la taula tot i que, segons ha advertit Rusca, es tracta d'un càlcul que fan d'acord amb la seva experiència però no que no recull cap informe.

A l'àmbit civil calcula que la durada és d'un any, en la jurisdicció social d'un any, en la contenciós administratiu de dos anys, mateix temps que han estimat per als processos dels quals s'encarrega Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Rusca, acompanyat en roda de premsa de les diputades de l'Icab Eva Pous i Sònia Torras, ha fet un balanç general de l'estat de la Justícia referint-se a anys anteriors: "Pot estar més o menys igual, però igual al pitjor moment. Estem igual, sí, però igual de malament que en el pitjor moment".

RETARDS EN ELS JUDICIS

Els advocats també lamenten que més del 80% dels judicis se celebren amb retard i que aquestes demores es donen sobretot en els jutjats socials, seguits dels penals i dels jutjats d'instrucció.

Aquesta dada presentada aquest dimecres per l'Icab procedeix d'una enquesta del propi col·legi a 450 advocats d'un total de 16.500, i que reflecteix també que més del 64% dels lletrats considera que el retard en la tramitació judicial es deu a una "organització inadequada" del jutjat mentre que un 54% ho atribueix a una insuficiència de personal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés