Actualitzat 22/10/2015 17:03

Els impulsors de la ILP sobre habitatge lliuren 143.380 firmes al Parlament

Impulsores de la IP sobre vivienda entregan firmas en el Parlament
EUROPA PRESS

Volen tramitar-la per urgència extraordinària i aprovar-la abans d'esgotar la legislatura

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

Els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre habitatge per evitar desnonaments i talls de subministraments --PAH, Observatori DESC i Aliança contra la Pobresa Energètica-- han lliurat 143.380 firmes al Parlament, gairebé el triple de les necessàries per a la seva tramitació, i exigeixen que s'apliqui la via d'urgència extraordinària perquè pugui aprovar-se abans que acabi la legislatura.

En roda de premsa a les portes de la Cambra catalana, una de les portaveus de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, i el de la PAH, Carlos Macias, han assegurat que tenen el compromís de tots els partits, llevat del del PP, perquè es tramiti amb urgència extraordinària i el juny pugui celebrar-se així el debat de totalitat.

Malgrat destacar que tant els populars com CiU són els únics que encara no han avalat el contingut de la ILP, Macias ha insistit que tenen el compromís que la iniciativa pot aprovar-se abans d'acabar la legislatura; "No podem esperar ni un dia més ni a la configuració d'un nou Parlament".

Segons Campuzano, perquè la ILP surti endavant cal que dos diputats de CiU o PP votin a favor, i per a això els han enviat un correu electrònic apel·lant a la seva "consciència" i demanant-los que trenquin la disciplina de vot, un escrit que també els han lliurat en mà durant la campanya electoral de les municipals.

A més, ha recordat que a més de 70 municipis catalans s'han aprovat mocions en suport de la ILP, 26 dels quals de CiU, per la qual cosa Macias ha aprofitat per instar el president de la Generalitat, Artur Mas, "a ser valent, a posar-se al costat de la ciutadania i a deixar de garantir els privilegis d'uns pocs com són les entitats financeres i subministradores".

Segons la seva opinió, cal legislar sense pensar en la possibilitat que pugui intervenir el Tribunal Constitucional (TC), i en cas que ho fes ja plantejarien quin camí seguir i si demanen al Parlament "desobediència institucional" per garantir els drets dels ciutadans.

També han iniciat el 'Comptador de la vergonya' en el web ihabitatge.cat, que reflectirà la "responsabilitat de Mas, CiU i PP sobre aquesta qüestió" i sumarà els 43 desnonaments i 443 corts de subministrament que pateixen cada dia les famílies catalanes des que la ILP està al Parlament.

"Cada dia hi ha gent que pateix aquests processos, comparables amb la tortura", ha advertit el portaveu de la PAH, que el dijous 18 de juny informaran sobre les conclusions d'una enquesta que han realitzat a més de mil persones sobre l'afectació d'aquestes problemàtiques sobre la ciutadania.

ESPRÉMER EL MARC LEGAL

En la roda de premsa també han estat diferents representants de col·lectius que s'han adherit a la ILP sobre habitatge, com el director de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina, que ha opinat que el que s'ha fet des del Parlament fins ara ha estat "insuficient, tímid i, sovint, ineficaç".

"El marc legal permet anar més lluny. El Parlament pot ser més valent, encara hi ha recorregut per a això i és urgent", ha sostingut Codina, que ha instat els diputats a esprémer al màxim el marc legal per intentar pal·liar evitar aquestes problemàtiques.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el president de l'ANC, Jordi Sánchez, que considera que cal vorejar la legalitat per garantir que ningú sigui expulsat de casa seva, entre d'altres qüestions, i que només així serà possible construir un futur Estat català sobre uneixes bases diferents, justes, inclusives i respectuoses amb la diversitat.

A l'acte també ha intervingut un representant dels Bombers de la Generalitat, David Fernández, que ha advertit que totes les persones són víctimes potencials d'aquestes problemàtiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés