Actualitzat 31/03/2017 13:31

Els impostos al tabac i a l'alcohol pugen des d'avui entre un 2,5% i un 5%

L'augment de l'impost sobre Societats s'aplicarà ja en el període impositiu de 2016

MADRID, 3 des. (EUROPA PRESS) -

La pujada dels impostos especials que graven el tabac i l'alcohol entren aquest mateix dissabte en vigor, després de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del reial decret de mesures tributàries, que preveu un increment d'aquests tributs d'entre el 2,5% i el 5%.

D'acord amb l'esmentat reial decret, des d'aquest mateix dissabte el consum d'alcohol i tabac estarà gravat amb un impost més elevat, després que el Govern central aprovés ahir en Consell de Ministres aquests increments, que reportaran a les arques públiques uns 150 milions d'euros (100 milions per tabac i 50 per alcohol)

Concretament, l'impost dels productes intermedis i de l'alcohol i begudes derivades (queden exclosos la cervesa i el vi) s'incrementa un 5%, mentre que a l'impost al tabac puja el tipus específic respecte de l''ad valorem' i s'estableix un augment del tipus mínim per als cigarrets del 2,5% i del 6,8% per a la picadura.

Juntament amb la pujada d'aquests impostos especials, aquest dissabte també entren en vigor els canvis aprovats ahir pel Govern espanyol a l'Impost sobre Societats, que suposaran uns ingressos addicionals de 4.650 milions d'euros i que s'aplicaran ja en el període impositiu de 2016, de manera que les empreses notaran aquests increments en la declaració que realitzin en 2017 sobre els ingressos d'aquest any.

En concret, es modifica l'exempció per dividends i s'estableix la no deduïbilitat de les pèrdues realitzades en la transmissió de participacions en entitats, sempre que es tracta de participacions amb dret a exempció en les rendes positives obtingudes, tant en dividends com en plusvàlues generades en participacions.

Alhora, queda exclosa d'integració en la base imposable qualsevol mena de pèrdua que es generi per la participació en entitats ubicades en paradisos fiscals o en territoris que no assoleixin un nivell de tributació adequat.

Al seu torn, queda aprovada la reversió dels deterioraments de valor de participacions que han resultat fiscalment deduïbles en períodes impositius previs a 2013 i que a partir d'aquesta data no ho són i hauran de fer per un import mínim anual, de manera lineal durant cinc anys.

Alhora, es limita la compensació de bases imposables negatives d'exercicis anteriors per a grans empreses en els següents percentatges: al 25% per a empreses amb import net del volum de negoci superior a 60 milions i al 50% amb un volum de negoci d'entre 20 i 60 milions.

Addicionalment s'estableix un nou límit per a l'aplicació de deduccions per doble imposició, que es xifra al 50% de la quota íntegra per a empreses amb un volum de negoci superior a 20 milions d'euros.

PRÒRROGA DE PATRIMONI I PUJADA DE L'IBI

El reial decret també preveu la pròrroga de l'impost sobre el patrimoni per a 2017, així com l'actualització dels valors cadastrals de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) a partir de l'any que ve, i que afectarà a un total de 2.452 municipis.

El que no entrarà en vigor de manera immediata, tot i estar inclòs en aquest decret, és l'enduriment dels ajornaments i fraccionaments dels deutes contrets amb Hisenda, que s'aplicarà a partir del període fiscal iniciat en 2017.

Així, se suprimeix des de l'any que ve l'excepció normativa que obria la possibilitat d'ajornament o fraccionament de les retencions i ingressos a compte, i no es podran ni ajornar ni fraccionar les obligacions tributàries que hagi de fer l'obligat a fer pagaments fraccionats a l'Impost sobre Societats.

Finalment, el reial decret, que està signat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i per la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, recull també l'augment del 3% de la base màxima de cotització a la Seguretat Social i del 8% de les mínimes, així com l'increment del 8% del salari mínim, fins a 707 euros mensuals. Aquestes mesures s'aplicaran des de l'1 de gener de 2017.

NO S'HA INCLÒS LA LIMITACIÓ DEL PAGAMENT EN EFECTIU

El que no està inclòs en aquest text normatiu i per tant no entra en vigor ni s'estableix una data concreta per a la seva aplicació és el nou impost sobre les begudes ensucrades i carbonatades, amb el qual el Govern espanyol vol recaptar 200 milions d'euros i que s'aprovarà en un projecte de llei en pròximes dates.

Tampoc recull el reial decret ni la limitació a 1.000 euros dels pagaments en efectiu anunciada pel Govern espanyol ni el nou sistema de comunicació en temps real de les factures de l'IVA per a grans empreses, que l'Executiu vol que estigui a ple rendiment a mitjan 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés