Actualitzat 07/10/2015 19:22

Els Cierco demanden el Tresor dels Estats Units per les seves accions contra BPA

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

Ramón i Higini Cierco, accionistes majoritaris i co-presidents no executius del consell d'administració de Banca Privada d'Andorra (BPA), han presentat una demanda contra el Departament del Tresor dels Estats Units i la seva agència de prevenció de blanqueig de diner (FinCEN) al Tribunal de Districte de Colúmbia.

La família Cierco reclama a la justícia americana una ordre que deixi sense efecte la nota emesa pel FinCEN el 10 de març, que va marcar BPA amb una "preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals" i que va desembocar en la seva liquidació, ha informat en un comunicat.

Els Cierco han exposat que aquesta nota va suposar l'expulsió de l'entitat andorrana del sector bancari estatunidenc, va impedir que BPA continués operant i va propiciar una acció coordinada entre reguladors espanyols, andorrans i panamenys "per tancar el banc sense comunicació ni previ avís, vulnerant així el dret fonamental a la defensa".

Han considerat la mesura de l'administració estatunidenca d'"injustificada, inconstitucional i injusta", i han lamentat que no han rebut resposta a les seves peticions d'informació.

REPRENDRE EL CONTROL

Els Cierco creuen que si les mesures del FinCen fossin revocades, això hauria de permetre'ls reprendre el control dels actius restants del banc per buscar una solució "justa i transparent a llarg termini i que es tracti els seus clients, accionistes i treballadors de la manera que es mereixen".

La demanda al·lega que la nota del FinCEN "ha estat clarament defectuosa", ja que va fallar a proveir la informació en què van basar les seves accions i les raons per les quals van elegir la mesura més severa de totes les possibles.

En aquest sentit, els Cierco han lamentat que la decisió que va prendre el FinCEN d'usar la cinquena mesura especial, la més dura, "va destruir el banc i la seva filial espanyola, valorats en més de cinc-cents milions d'euros, i va causar la pèrdua de centenars de llocs de treball".

L'acció judicial també posa en relleu que, fins i tot sent la 'Notice of Findings' una proposta de sanció, s'ha convertit de fet en una mesura definitiva després que l'administració andorrana, sense esperar a la solució final del cas, s'inclinés per liquidar BPA mitjançant un pla de resolució "que tampoc no s'ha justificat degudament ni de manera transparent".

"FRUSTRACIÓ ACUMULADA"

Alhora, els accionistes majoritaris de BPA han considerat que l'actuació unilateral contra el banc "ha estat el resultat de la frustració acumulada que tenia el FinCEN amb el Govern d'Andorra per la seva contumaç falta de resposta respecte als canvis sistemàtics a fer en les seves regles antiblanqueig", relacionades especialment amb la notificació de transaccions en efectiu.

Han insistit que els incidents relacionats amb el blanqueig de capitals que va citar el FinCEN ja havien estat notificats per BPA a les autoritats andorranes un any abans de la nota del FinCEN, i que no han transcendit nous casos a partir de l'auditoria independent encarregada ara a PWC pel Govern d'Andorra, que ha gastat "desenes de milions d'euros" per analitzar les més de 25.000 comptes de l'entitat.

Els germans Cierco han conclòs que estan decidits a netejar el seu "bon nom per l'honor" dels seus treballadors, accionistes, clients i la reputació familiar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés