Actualitzat 27/07/2017 13:13

Els bitllets de 500 euros segueixen a la baixa i se situen en mínims d'octubre del 2003

Bitllets de 500 euros
EUROPA PRESS

MADRID, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

El nombre de bitllets de 500 euros posats en circulació s'ha situat al juny en 43 milions, un milió menys que un mes abans, per la qual cosa continuen la progressió a la baixa des que va començar la crisi econòmica i se situa en mínims d'octubre del 2003.

D'aquesta manera, l'import de tots els bitllets de 500 euros arriba als 21.500 milions d'euros, enfront dels 22.000 milions d'euros del mes de maig, segons les dades provisionals publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya.

Aquest nou descens es produeix després de la decisió adoptada pel consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) a principi de maig del passat any de deixar de produir bitllets de 500 euros des de final del 2018, encara que aquest paper seguirà sent forma de pagament legal.

La decisió es deu a la "creixent preocupació" en l'opinió pública que estan sent utilitzats per a activitats delictives, com la corrupció o el finançament del terrorisme.

Per contra, el nombre de bitllets de 50 euros en circulació va augmentar al juny després del descens de maig, fins als 1.025 milions, 28 milions més que un mes abans. De fet, el seu nombre està repuntant en els últims anys, almenys, des del 2010, quan van arribar als 698 milions. L'import al maig d'aquests bitllets va arribar als 51.250 milions d'euros.

Per la seva banda, l'import dels bitllets de 200 euros es va situar en el sisè mes de l'any en 2.000 milions --10 milions d'unitats--, la mateixa xifra que el mes anterior.

NOU MÀXIM EN LA BRETXA EN ELS BITLLETS DE 100 EUROS

En el cas dels bitllets de 100 euros, creix la bretxa entre bitllets distribuïts i bitllets retirats al juny, després que les entitats que operen en Espanya lliuressin al Banc d'Espanya més bitllets dels quals es van posar en circulació. En concret, la diferència entre els bitllets distribuïts i els retirats al juny va ser de 27 milions d'unitats, amb el que marquen un nou màxim històric.

Aquesta situació es pot deure al fet que el país sigui un receptor de turisme i la possibilitat que els turistes hagin portat en l'últim any a Espanya molts bitllets d'aquest tipus, segons va apuntar el Banc d'Espanya quan es va produir el primer descens al febrer de l'any passat.

Bona part dels diners dels turistes acaba en les entitats de crèdit, que retornen part d'aquests bitllets al Banc d'Espanya perquè no necessiten punts per fer front a les necessitats de liquiditat dels seus clients.

BITLLETS DE 20 I 10 EUROS

Quant als bitllets de 10 i 20 euros, el saldo net entre el distribuït i les devolucions també va ser negatiu i es va incrementar respecte a maig en el cas dels bitllets de 10 euros. La bretxa va ser de 1.216 milions de bitllets en el primer cas i de 1.639 milions de bitllets en el cas dels bitllets de 20 euros.

Finalment, l'efectiu total lloc en circulació pel Banc d'Espanya es va situar en 30.029 milions d'euros (26.520 milions d'euros en bitllets i 4.338 milions en monedes) en el sisè mes de l'any, un 25% menys que en el mateix mes del 2016.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés