Publicat 09/06/2016 15:47

Els accionistes majoritaris de BPA reclamen 364,6 milions a Andorra

Sucursal de BPA en Andorra
EUROPA PRESS

Acudeixen a la justícia després de valorar el banc en un mínim de 482,8 milions

BARCELONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

Els germans Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA), han demandat al Govern d'Andorra i l'Institut Andorrà de Finances (Inaf, supervisor financer del país) i els han reclamat de manera solidària 364,6 milions d'euros per haver provocat la desaparició de l'entitat financera.

Aquesta xifra correspon a la seva participació accionarial en el banc, del 75,5%, respecte a la més baixa de les valoracions totals de l'entitat fetes per dos segells independents, Tracis i Grant Thornton Advisory, que han situat el valor del grup a 482,8 i 496,4 milions, respectivament, han informat els accionistes en un comunicat aquest dijous.

Els Cierco han argumentat que la valoració econòmica negativa que van fer les autoritats andorranes (-103 milions) és en qualsevol cas resultat de la gestió de l'administració del Principat després de l'alerta per possible blanqueig de capitals que va fer els Estats Units i que va decidir Andorra a intervenir el banc i més endavant, a liquidar-lo.

Els accionistes han lamentat a més que l'administració andorrana no ha presentat cap al·legació a l'alerta estatunidenca ni ha defensat els interessos de BPA a Banco Madrid --que va ser immediatament liquidat-- davant de les autoritats espanyoles.

Consideren que ni el Govern d'Andorra ni l'Inaf es van plantejar la continuïtat del banc, sinó que tenien com a prioritat la imatge de la resta del sector financer del país i des del principi van apostar per la desaparició de BPA.

FUGA DE CAPITALS ABANS DE L'AVÍS

Els accionistes han insistit que és inconstitucional expropiar béns sense cap tipus de compensació econòmica, i han afegit la sospita d'irregularitats després d'analitzar l'informe de viabilitat que va fer l'Inaf l'abril del 2015 i al qual no han tingut accés fins aquest 3 de juny.

El document parla que entre el 9 i el 13 de març del 2015 els clients van ordenar transferències per import total de 105 milions i que, si se segueix aquest ritme, hauria compromès probablement la liquiditat i la solvència de BPA.

Els accionistes es pregunten en la demanda judicial per què l'Inaf inclou el 9 de març com a data significativa si la intervenció del banc es va anunciar gairebé a l'horari de tancament de l'entitat el dia 10.

Per aquesta raó, sostenen que seria interessant saber si es van produir reintegraments extraordinaris durant el dia 9, i també durant el dia 10 abans de fer-se pública la nota d'avís dels Estats Units, ja que "només podrien ser induïts per qui tenia en aquell moment la informació del que passaria el dia 10, que serien només institucions i persones molt concretes".

En aquesta línia, van més enllà i proposen analitzar els moviments compresos entre el 4 i el 10 de març del 2015, apunta la demanda de Ramon i Higini Cierco presentada davant de la secció administrativa de la Batllia (primera instància judicial andorrana) i que està formada per 125 pàgines i inclou annexos impresos i en format digital.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés