Publicat 30/06/2015 20:19

Economistes avalen l'escassa vulnerabilitat de Catalunya davant d'un boicot espanyol

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

L'economia catalana ha reduït progressivament la seva dependència de l'Estat espanyol a causa de la globalització i la tendència estructural de les empreses a internacionalitzar-se, especialment arran de la crisi, cosa que ha fet Catalunya cada vegada menys vulnerable a una hipotètica reducció dels intercanvis comercials amb Espanya.

Així ho reflecteix l'informe 'Impacte econòmic d'una reducció dels fluixos comercials entre Catalunya i la resta de l'Estat' que han presentat aquest dimarts el professor del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Xavier Cuadras i l'economista Modest Guinjoan al Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Segons l'informe, l'any 2000 el mercat espanyol absorbia el 57% de les exportacions catalanes davant del 43% que representaven la resta de mercats exteriors, mentre que l'any passat es van revertir aquestes xifres i el mercat espanyol va reduir el seu pes fins al 41%.

Aquest canvi, que s'ha produït de manera gradual i sostinguda, es deu a la globalització creixent i els esforços d'internacionalització de les empreses catalanes, així com també a la incidència de la crisi sobre l'economia espanyola, fet que ha impulsat les empreses de Catalunya a llançar-se a buscar mercats substituts entre els anys 2008 i 2011.

D'aquesta manera, el primer destí del valor afegit brut (VAB) --que mesura el valor afegit generat per tots els productors d'una àrea econòmica-- generat a Catalunya és el mateix mercat català, que absorbeix prop del 60% del total, mentre que la resta del món és el segon destí, amb un 20% del VAB.

A més, si el 1987 el mercat espanyol constituïa el destí del 30,3% del VAB català, ha passat a absorbir el 19,1%, mentre que la resta del món ha doblat el seu pes relatiu, és a dir, el VAB català destinat a mercats exteriors --un 40% del VAB total-- depenia en un 75,8% del mercat espanyol el 1987, si bé el 2011 s'havia reduït fins al 48,8%.

BOICOTS D'INCIDÈNCIA "GAIREBÉ NUL·LA"

Sobre un eventual boicot, el document ho atribueix que els seus possibles impulsors creuen que, com més del 40% de les exportacions catalanes es dirigeixen a Espanya, si s'aconsegueix perjudicar els interessos econòmics de les empreses, les pressions sobre els líders polítics de Catalunya i els electors seran més importants, cosa que obligaria a renunciar a una possible independència o, en cas d'haver-se consumat ja, aquest comportament actuaria com un càstig.

"Trucades a boicots d'aquest tipus s'han produït al llarg dels últims cent anys, tot i que normalment amb un impacte gairebé nul", explica l'informe, que recorda que el boicot amb una repercussió mediàtica més gran es va produir després de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya al Parlament el setembre del 2005 i la seva negociació al Congrés dels Diputats, i va afectar sobretot al cava, si bé la situació es va normalitzar el 2007.

"En general, l'impacte de la internacionalització ha fet que l'economia catalana sigui cada vegada menys vulnerable a una hipotètica reducció dels intercanvis comercials amb Espanya. En conseqüència, si aquest fos un dels efectes econòmics de la independència política, sembla clar que constitueix un risc que, cada vegada més, els agents econòmics percebran que té una importància decreixent", assegura l'informe.

L'estudi també confirma que és "molt probable" que els agents econòmics catalans calculin els costos i els beneficis de la independència i donin menys importància a les qüestions comercials, tenint en compte una disposició de recursos més gran per finançar el sector públic i la capacitat de dissenyar una política d'infraestructures pròpia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés