Actualitzat 31/03/2017 14:49

Domènech (ECP) demanarà dimecres derogar la llei que permet al TC inhabilitar polítics

Creu que l'"operació somriure" de Rajoy és inútil sense alternatives

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

El líder d'EnComúPodem (ECP), Xavi Domènech, registrarà una proposició de llei al Congrés aquest dimecres per derogar la llei que va aprovar el PP amb majoria absoluta i que permet al Tribunal Constitucional (TC) inhabilitar càrrecs públics si no compleixen les sentències.

Segons ha explicat Domènech en una entrevista d'Europa Press, ECP considera que si hi ha una sentència que no es compleix, s'hauria de portar des de la Fiscalia General, que iniciaria un procés judicial en el qual hi hauria d'haver "una imputació d'una figura penal específica amb una temporalitat específica".

El diputat d'ECP lamenta que ara, "sense referir-se a quin és un delicte, el TC pot aplicar una pena 'sine die", cosa que ha titllat d'aberrant en termes d'Estat de Dret.

Considera que la reforma es fa perquè el tribunal pugui tenir "intervenció directa, en relació amb el desafiament català", i espera no tenir problemes per trobar suports al Congrés per aconseguir aprovar-la.

Domènech recorda que, quan el PP va proposar reformar la Llei del TC, el PSOE es va oposar frontalment a la proposta dels populars al Senat: "Va ser especialment dur".

Creu que tindrà el suport dels socialistes perquè, amb les prerrogatives que es donen al TC, es vol "legitimar una actuació jurídica específica per a Catalunya, però si es perverteix la democràcia en un lloc, es perverteix per a tot el món".

"No permet només suspendre un president de la Generalitat, també permet suspendre el president de l'Executiu espanyol a través de la interpretació d'un conflicte d'una resolució del TC", ha avisat.

INCONGRUÈNCIA DEL GOVERN EL 6D

Sobre l'obertura d'ajuntaments el 12 d'octubre i que es torni a fer aquest dimarts dia de la Constitució, ha considerat "legítim" que s'expressi desafecció amb la Carta Magna d'aquesta forma.

Així i tot, ha dit no entendre que els partits sobiranistes prenguin aquestes mesures de protesta als consistoris però que no ho faci al Govern o al Parlament "amb la majoria que tenen".

Amb tot, ha criticat que el Govern espanyol intenti "reprimir o sufocar el que són mostres d'una realitat a través d'una protesta simbòlica que entra plenament dins de la llibertat d'expressió" --tot i que ha aclarit que ell farà festa--.

Per això creu que l'Executiu liderat per Mariano Rajoy hauria de preocupar-se més pel que està passant --la crisi de legitimitat de la Constitució o del 12-O a Catalunya-- que per la forma de manifestar-ho.

Sobre la designació del nou delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en substitució de Llanos de Luna --que va recórrer als tribunals l'obertura de l'Ajuntament de Badalona el 12-O--, ha dit que el diàleg ha d'anar acompanyat de mesures i no de més judicialització de la política.

Ha lamentat que el Govern espanyol no plantegi una alternativa al procés sobiranista i cregui que la solució al conflicte català és un nou model de finançament --que recorda que va caldre oferir el 2014--; més finançament --que havien d'haver fet en altres exercicis-- i "tocar un sostre de despesa, que és insuficient" i que creu que mai no va caldre imposar, perquè és injust en comparació del de l'Estat.

Per aquest motiu, ha qualificat els gestos de l'Executiu central d'estendre la mà al diàleg amb les institucions catalanes d'"operació somriures", i els exigeix que aquests gestos s'acompanyin d'accions començant per no portar als tribunals mesures adoptades per majories al Parlament, o protestes emparades en la llibertat d'expressió.

COMISSIÓ TERRITORIAL

Domènech retreu als populars falta d'alternatives per solucionar el conflicte territorial, i especialment el que afecta a Catalunya, "que ha superat el model autonòmic".

Per això, ha proposat al Congrés crear una comissió que abordi el model territorial de l'Estat: al principi es van plantejar crear una subcomissió dins de la Comissió Constitucional del Congrés, però ara aposten per una comissió pròpia.

En ella, pretén que s'abordin les diferents propostes per a Catalunya, però també la situació del País Basc --"el reconeixement de País Basc com a nació i el seu dret a decidir"-- i l'aplicació de l'article 135 de la Constitució.

ECP vol que sigui una comissió "primer de diagnòstic i després de propostes", i ha recordat que el PDECAT ja ha registrat una moció en el mateix sentit.

CONVERSES AMB ELS GRUPS

Domènech considera que el fet important és que la comissió es creï, per la qual cosa, a diferència del PDECAT, abans de registrar-la han iniciat una ronda de contactes amb els grups parlamentaris.

Per als comuns, la clau és parlar-ho amb els partits catalans, amb el PNB i amb el PSOE: "Però interlocutarem amb tots. Al PP ja li hem explicat la proposta", ha explicat i ha avançat que també han parlat amb algun altre grup.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés