Publicat 03/04/2016 12:11

DL planteja dimarts al Congrés augmentar el Salari Mínim fins a 1.000 euros al mes el 2020

Trabajador hotel
EUROPA PRESS

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Democràcia i Llibertat (DL) defensarà dimarts que ve davant del Ple del Congrés una proposició no de llei per reclamar un increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) escalonat que permeti arribar als 1.000 euros mensuals al final de la legislatura, és a dir, a partir de l'1 de gener de 2020.

En la iniciativa, que recull Europa Press, els independentistes catalans adverteixen que el poder adquisitiu del Salari Mínim ha caigut més d'un 4% els últims cinc anys, fet que ha suposat un "increment de la pobresa i la desigualtat", ha "debilitat" la cohesió social i ha propiciat una millora "efímera" de la competitivitat.

A més, critiquen que un Salari Mínim per sota del llindar de la pobresa per a llars amb dues persones "evidencia que els costos de la crisi no s'han repartit de manera equilibrada sinó de manera desigual i injusta", i adverteixen que això és "contraproduent" per a la recuperació.

FIXAR-SE EN ELS PAÏSOS MÉS AVANÇATS

Per això, DL reclama al Congrés que manifesti la seva "preocupació" pel "greu augment de les desigualtats" que la disminució de les rendes salarials està causant i que insti el Govern a fixar-se en els països més avançats, on no s'encoratja la creació de llocs de treball poc qualificats mitjançant un Salari Mínim sinó que s'eleven els seus sous per incentivar els empresaris a millorar la seva formació.

A més, la formació catalana vol que l'executiu negociï amb els agents socials i les comunitats autònomes un calendari d'increment continuat de l'SMI per arribar als 12.000 euros l'any en aquesta legislatura, i situar-lo en termes relatius al nivell existent en els estats "més pròspers i equitatius".

Preveient l'argument que apujar el Salari Mínim destruiria feina, Democràcia i Llibertat recorda que "no hi ha cap estudi empíric que sostingui aquesta afirmació" perquè els qui cobren segons aquest índex "no estan en general ocupats en sectors subjectes al comerç internacional".

Dimecres passat, la Comissió de Treball del Congrés va aprovar amb el vot favorable de tots els partits llevat del PP una proposició no de llei de Podem per derogar les reformes laborals del 2010 i 2012 i incrementar el Salari Mínim Interprofessional, per complir amb la Carta Social Europea que exigeix que sigui com a mínim equivalent al 60% del salari mitjà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés