Actualitzat 30/03/2017 04:34

Dirigents socialistes creuen que el PSC està fent el mateix que Puigdemont: un desafiament d'una part al tot

Al·leguen que convocar el Consell Nacional del PSC per canviar una decisió del Comitè Federal és revisar de facto els acords amb PSOE

MADRID, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

La decisió del PSC de convocar aquesta tarda al seu Consell Nacional per canviar una decisió adoptada pel Comitè Federal del PSOE dissabte passat, el màxim òrgan entre congressos, és vista per alguns dirigents socialistes, consultats per Europa Press, com un "xoc de trens" entre "dues legitimitats". Alguns consideren que el PSC està fent el mateix que Puigdemont, el "desafiament d'una part al tot".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit en tot moment que els set diputats de la federació catalana votaran "no" a Mariano Rajoy a la investidura i no ha canviat aquesta posició malgrat la votació que es va produir dissabte passat al Comitè Federal del PSOE, on l'abstenció va guanyar per 139 vots front a 96.

Una decisió política del PSOE, adoptada després d'una votació, que el PSC enfrontarà aquest dimarts a la decisió final que adopti el seu Consell Nacional, convocat per a aquesta tarda, i on es preveu que es ratifiqui votar "no" al PP.

La posició del PSC ja havia vingut provocant gran descontentament entre els crítics amb Pedro Sánchez per la seva anunciada decisió que no respectarien la decisió del Comitè Federal si aquesta era la d'abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy.

Ara, una vegada que s'ha produït la votació, nombrosos dirigents socialistes creuen que, després d'haver participat en la deliberació i votat, el PSC ha d'atenir-se a les "regles de la democràcia" com "tot el món" i acatar la decisió de la majoria.

Però aquesta convocatòria del Consell Nacional del PSC ha reescalfat els ànims, ja que es reuneix per canviar una decisió del Comitè Federal. Per aquesta raó, la reunió d'aquesta tarda és interpretada per alguns dirigents socialistes com una "sortida de facto" del protocol de relacions signat amb el PSOE. "Són ells els que estan trencant encara que diguin que no volen trencar", exclamava un dels consultats.

XOC DE LEGITIMITATS

Aquests dirigents consideren que el PSC està provocant un "xoc de legitimitats, un xoc institucional" que fins i tot comparen amb l'actuació del president català Carles Puigdemont amb l'Estat: "És un desafiament d'una part al tot", exclamen.

Afegeixen, en aquest sentit, que estan avançant en la ruptura tot i que diguin que no la volen i argumenten que qui ha buscat sempre l'entesa i ha fet fins ara els "esforços ingents" per no trencar els acords ha estat el PSOE, sobretot, recorden tenint en compte la defensa del "dret a decidir" que tenia el PSC en el seu full de ruta i que va obligar el PSOE a fer tota mena d'equilibris.

Per aquesta raó, alguns dels consultats per Europa Press asseguren que no veuen una altra sortida que revisar els acords amb la federació catalana, i culpen el PSC de ser ells qui estan "canviant les regles del joc" amb la seva actuació perquè van anar a "votar al Comitè Federal" i després "no se senten vinculats amb la decisió", sinó que volen "autonomia parlamentària".

Uns acords que, molts comparteixen, són molt desiguals pel PSOE i el PSC, ja que aquest últim pot participar en la presa de decisions de la direcció federal, mentre que el PSOE no pot participar en les deliberacions i votacions del PSC.

Alguns fins i tot ho han dit públicament, com l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda, el matí d'aquest dimarts, qui creu que cal "revisar" la relació PSOE-PSC perquè és "molt asimètrica". El diputat castellà manxec ha argumentat que els socialistes catalans "tenen tots els drets" respecte al PSOE però "cap de les obligacions" i ha defensat que hauria de ser "però igualitari".

Tot i així, la majoria de les fonts consultades no consideren que aquesta ruptura hagi de significar que el PSOE comenci de zero a Catalunya i creï allà la seva pròpia federació al marge del PSC.

Però sí consideren que cal tenir una relació "diferent" a la que han mantingut fins a l'actualitat i si el PSOE no pot participar en les decisions del PSC, que aquest tampoc pugui fer-ho en les del PSOE.

La posició del PSC ha provocat també que estiguin sorgint veus que qüestionin el full de ruta que ha mantingut fins ara. Dilluns era l'expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra qui assegurava que el PSC "està baixant en vots constantment a Catalunya" i està fent "perdre vots" al PSOE "a la resta d'Espanya".

I aquest dimarts ha estat l'eurodiputat, exministre i exsecretari d'Organització del PSOE, José Blanco, qui ha qüestionat que el full de ruta del PSC sigui la millor "per ser un partit majoritari i hegemònic a Catalunya i a Espanya". "Jo tinc la percepció contrària", ha dit per recalcar que la federació catalana s'està convertint en una força "molt debilitada". Segons la seva opinió, el PSOE ha de fer aquesta reflexió i no seguir en una fugida cap endavant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés