Publicat 02/01/2016 13:00

Direcció de Podem estudia diumenge política de pactes i els escenaris després del 20D

Pablo Iglesias en Moncloa
EUROPA PRESS

Dirigents i 'barons' territorials tindran l'oportunitat de mostrar el seu punt de vista sobre l'ordre de prioritats per pactar

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

La direcció nacional de Podem es reuneix aquest diumenge per primera vegada després de les generals del passat 20 de desembre per analitzar els seus resultats i per explorar els possibles escenaris que s'han obert després de la cita electoral, escenaris en els quals la formació morada juga un paper decisiu.

Així, els dirigents i secretaris generals territorials de Podem, que integren el Consell Ciutadà, tindran aquest diumenge l'oportunitat de manifestar el seu parer sobre l'estratègia i les prioritats que ha fixat l'executiva de la formació després de les eleccions amb vista a la formació del pròxim govern.

El líder del partit, Pablo Iglesias, ja va avançar l'endemà de les eleccions el 'no' contundent de Podem a la investidura del candidat del PP i actual president del funcions, Mariano Rajoy, i tot i que no ha descartat la possibilitat de donar suport al PSOE, va fixar el referèndum a Catalunya com una de les seves condicions, cosa que els socialistes no estan disposats ni a valorar.

Tot i que la formació ha posat l'accent després sobre altres prioritats, com la seva 'Llei d'emergència social' --que inclou, per exemple, la paralització dels desnonaments sense alternativa habitacional--, segueixen mantenint com a condició el dret a decidir, en línia amb les demandes dels seus socis d'En Comú Podem, liderats per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb els quals van concórrer a Catalunya.

A més, Podem ha plantejat com a condició per poder arribar a qualsevol acord la seva proposta de prohibir a la Constitució les 'portes giratòries' i, mirant directament el PSOE, ha exigit que "tots els membres" de qualsevol partit que aspiri a tenir el seu suport surtin dels Consells d'Administració "o entreguin el carnet".

LLUNY DE DONAR SUPORT AL PSOE

Tot això porta al fet que el possible suport de Podem al PSOE per permetre la investidura de Pedro Sánchez quedi lluny encara, a menys que la formació morada accepti com a mínim rebaixar les seves demandes sobre el dret a decidir, cosa sobre la qual de moment no han donat senyals, més enllà de portar al primer pla l'esmentada 'Llei d'emergència social'. Sobre aquesta qüestió i sobre l'ordre de prioritats tindran oportunitat d'opinar aquest diumenge els dirigents i líders territorials de la formació.

Els 'barons' de Podem també podran aprofitar la trobada d'aquest diumenge per relatar les seves experiències a les Comunitats Autònomes en què el partit morat va permetre amb els seus vots la formació de governs socialistes, com és el cas de Castella-la Manxa, també a canvi de determinades condicions.

Un altre dels escenaris que estudien en la formació és el de la celebració de noves eleccions, una possibilitat que, segons assenyalen els seus màxims dirigents, no és "desitjable" però que tampoc els vindria malament perquè, tal com defensen, cada vegada que passen per les urnes, creixen. De fet, Iglesias es va manifestar "encantat" de tornar a concórrer a eleccions, tot i que ha reconegut que "no és el que toca ara".

El Consell Ciutadà estatal, que en total està compost per 81 membres --inclòs el mateix Iglesias--, començarà cap a les 11.00 hores, amb la lectura en obert per part del seu secretari general d'un informe de la situació del partit, en aquest cas, després d'haver afrontat ja l'objectiu per al qual van néixer: les eleccions generals.

Després de la trobada d'aquest diumenge, Podem té previst mantenir reunions amb els seus aliats a Catalunya --En Comú Podem, ICV i EUiA, Galícia (Anova i Esquerra Unida) i Comunitat Valenciana (Compromís). Amb ells tractaran també de perfilar la seva estratègia per aconseguir tres grups propis al Congrés, independents de la formació morada, tal com van acordar per concórrer junts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés