Publicat 17/12/2016 10:23

La direcció de Podem, dividida a la reunió per començar a organitzar la seva assemblea

Errejón responde a Iglesias con otra 'carta abierta'
EUROPAPRESS

MADRID, 17 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell Ciutadà Estatal de Podem es reuneix aquest dissabte per començar a detallar l'organització de la segona Assemblea Ciutadana Estatal, una cita a la qual la direcció arriba dividida respecte a les regles que ha de tenir aquest congrés de febrer i al projecte polític que ha d'assumir el partit en la seva nova fase.

Tot i que el debat polític encara no ha arrencat i es remet a més endavant, el disseny de Vistalegre II ja ha fet relluir importants discrepàncies entre les tres principals famílies del partit morat i ha posat de manifest les preferències dels diferents membres de la direcció.

Els afins al secretari general, Pablo Iglesias --els 'pablistes'--, els partidaris del secretari Polític, Íñigo Errejón --els 'errejonistes'-- i els anticapitalistes --que en aquest òrgan d'unes 75 persones compten únicament amb quatre representants--, tenen la missió aquest dissabte de detallar la manera en el qual s'organitzarà l'assemblea. Això sí, les regles de votació i el format del debat es definiran en la consulta a la militància convocada pel líder 'morat', que es farà entre diumenge i dimarts.

Precisament la convocatòria d'aquesta consulta ha servit per posar sobre la taula les diferències dels uns i dels altres, convertint els assumptes tècnics que es dirimeixen en ella en un debat polític sobre el grau de democratització i integració de la diversitat que vol cada corrent.

Els 'errejonistes', que asseguren tenir majoria en el Consell Ciutadà, han interpretat la decisió de convocar aquesta consulta com un intent d'Iglesias d'assegurar-se el control de disseny de Vistalegre, després de ser conscient del pes que la seva figura té entre les bases del partit i que, cada vegada que s'ha implicat en una consulta, ha guanyat per àmplia majoria.

EQUILIBRI DE FORCES

Així i tot, l'equilibri de forces en el màxim òrgan de direcció entre assemblees de Podem és difícil de mesurar ja que alguns dels seus membres han deixat d'assistir a les reunions, que se celebren aproximadament cada tres mesos, però sense deixar constància pública d'això. A més, alguns dels quals sí han anunciat la seva sortida, com l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, que va deixar el partit fa gairebé un any, segueix figurant a l'organigrama que consta en la pàgina web del partit.

Si bé el partit morat assegura que són uns 75 els membres de la direcció que participen activament --entre els quals s'inclouen els 17 secretaris generals autonòmics--, a l'últim acta feta pública pel partit, recollida per Europa Press i corresponent a la reunió del 3 de gener de 2016 (fa gairebé un any), només van signar 54 assistents.

Entre els partidaris d'Iglesias que participen activament figuren, per exemple, nou dels secretaris generals autonòmics --com el d'Aragó, que també és secretari d'Organització, Pablo Echenique, i el de Madrid, Ramón Espinar-- i dirigents com Rafael Mayoral (Societat Civil), Irene Montero (gabinet d'Iglesias), Carolina Bescansa (Programes), Jesús Montero (Podem Madrid ciutat), o Juanma del Olmo.

Per la seva banda, Errejón té el suport a les seves tesis de tres líders regionals --el valencià, Antonio Montiel; el de Múrcia, Óscar Urralburu; i la del País Basc, Nagua Alba-- i dirigents com Auxiliadora Honorato (Acció Institucional), Clara Serra (Igualtat), Pablo Bustinduy (Internacional), Àngela Ballester (Coordinació), Eduardo Maura (Cultura) o Rita Maestre (portaveu de l'Ajuntament de Madrid).

Aquests dos sectors arriben a aquesta data amb les seves diferències més airejades que mai a causa de l'ambient precongressual en què se n'ha anat sumint cada vegada més el partit una vegada solucionada la incògnita del Govern central. Les tensions s'han disparat amb la definició de la data de l'assemblea i la convocatòria de la consulta a la militància per part del secretari general.

Així i tot, Iglesias preveu una reunió tranquil·la, que se centri en els detalls tècnics sobre la manera d'organitzar el congrés, i l'equip o els equips tècnics que cal nomenar per delegar en ells les diferents tasques a abordar.

RATIFICAR LA DATA DEL CONGRÉS PROPOSTA PER IGLESIAS

Els dirigents també hauran de ratificar la data per fer l'assemblea presencial proposta per Iglesias: l'11 i 12 de febrer, coincidint amb el congrés del PP. Tot i que els 'errejonistes' veuen un encert aquesta elecció, consideren, això sí, que la data hauria d'haver sortit del Consell Ciutadà, que es reuneix dues setmanes després de l'anunci del líder.

Això sí, la trobada, que tindrà lloc a partir de les 11.00 hores a la seu estatal del partit del carrer Princesa de Madrid, començarà, com és habitual, amb l'exposició per part d'Iglesias del seu informe sobre la situació política en la qual, previsiblement, farà balanç sobre l'activitat de Podem els últims mesos, analitzarà l'actualitat política, i esbossarà el rumb que, segons la seva opinió, ha de seguir el partit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés