Publicat 30/10/2014 15:15

La Diputació de Barcelona rebutja els recursos al TC sobre pobresa energètica i 'fracking'

Pleno de la Diputación de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous amb el vot de tots els partits excepte del PP --que ha votat en contra-- sengles mocions de rebuig als recursos del Govern espanyol al TC contra el decret de pobresa energètica i contra la prohibició de la tècnica de fractura hidràulica --'fracking'-- a Catalunya.

La moció sobre pobresa energètica insta a més la Generalitat que un futur nou decret impedeixi tallar el subministrament a particulars sense un informe preceptiu del seu ajuntament, i acorda enviar la moció a la Conselleria de Benestar de la Generalitat i a la presidència del Govern espanyol, entre d'altres institucions.

El portaveu d'ERC-AM, Jordi Portabella --el seu grup ha proposat la moció-- ha ressaltat que "les administracions públiques han de vetllar pels drets bàsics de la ciutadania", i ha lamentat la impugnació del decret.

Des de CiU, Joan Carles Garcia Cañizares ha criticat que els qui rebran les conseqüències de la suspensió del decret "seran els ciutadans, i qui intentarà pal·liar-les seran els ajuntaments".

Pilar Díaz (PSC-PM) ha coincidit a alertar que "seran els governs locals els que s'hauran d'encarregar de garantir el subministrament a les famílies" i assumir els costos a través d'ajudes d'emergència social.

El portaveu ecosocialista, Àlex Mañas, ha demanat un paper més determinant dels ajuntaments en un futur decret, tot i que ha advertit que "el Govern del PP segurament també presentarà recurs".

El popular Jesús Àngel García Bragado ha argumentat el seu rebuig a la moció perquè és "pobre", ja que se centra en les tarifes energètiques i no preveu transferències de renda ni millorar la qualitat dels habitatges, factors que cal abordar referint-se a la pobresa energètica, segons ell.

REBUIG AL 'FRACKING'

El ple també ha aprovat una moció de rebuig al 'fracking' perquè és "agressiva amb el consum de recursos, inapropiada per ser considerada una font potencial d'energia autòctona i una greu amenaça per a la preservació paisatgística".

El portaveu de CiU ha remarcat que cal garantir que el territori estigui lliure de 'fracking', mentre que la socialista Pilar Díaz ha insistit que la pràctica "és agressiva amb el territori, i el territori ha de poder expressar-lo".

Aragoneses (ICV-EUiA) ha destacat que "la riquesa d'un país no es mesura per la seva capacitat de generar energia o recursos econòmics, sinó també pel seu paisatge i la qualitat de vida de les persones", i Portabella (ERC) ha acusat el Govern espanyol de bloquejar tot el que es regula a Catalunya sense donar solucions.

Alberto Villagrasa (PP), el grup del qual ha estat l'únic que ha rebutjat la moció, ha destacat que "no es poden tancar les portes" a les fonts d'energia, i ha assegurat que no es portaran a terme prospeccions si no es garanteixen la seguretat de les persones i la sostenibilitat del medi ambient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés