Publicat 01/03/2016 18:33

Dimecres es reprèn el debat amb el torn dels grups i l'estrena d'Iglesias i Rivera

Discurso de investidura de Pedro Sánchez
EUROPA PRESS

MADRID, 1 març (EUROPA PRESS) -

La segona jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez començarà aquest dimecres a les 09.00 hores amb la intervenció dels diferents grups parlamentaris, de més a menys, i l'estrena a la tribuna de l'hemicicle dels líders dels dos partits emergents, Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans).

El candidat socialista a la Presidència del Govern central, únic protagonista d'aquest primer dia de debat, ha dedicat gairebé dues hores a l'exposició del seu programa polític de Govern i aquest dimecres tornarà a pujar a la tribuna d'oradors per respondre a les diferents forces parlamentàries.

Cada grup disposarà de 30 minuts d'exposició inicial i 10 de rèplica, mentre que el candidat socialista a La Moncloa no tindrà límit de temps per respondre'ls. En total pujaran a la tribuna 14 homes i 3 dones, les representants d'En Marea, EH Bildu i Coalició Canària.

El primer a obrir foc serà el president del Govern central en funcions, Mariano Rajoy, que, malgrat representar el partit més votat a les eleccions, farà de líder de l'oposició, després d'haver declinat l'oferta del Rei per intentar conformar Govern espanyol en al·legar que no tenia els suports necessaris per fer-ho.

LA PRIMERA VEGADA D'IGLESIAS I RIVERA

Després de la picabaralla entre Sánchez i Rajoy arribarà el debut en un debat parlamentari a l'hemicicle del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, quE compartirà el temps de la seva intervenció amb els seus companys de les confluències catalana (En Comú) i gallega (En Marea).

En concret, Iglesias intervindrà durant 21 minuts (als 11 inicials s'hi afegeixen els 10 de rèplica que l'assumirà ell en la seva totalitat); el portaveu d'En Comú, Xavier Domènech, durant sis minuts, i la seva homòloga d'En Marea, Alexandra Fernández, en tindrà tres. Aquest repartiment del temps s'ha fet de manera proporcional al nombre de diputats que té cada força política (Podem té 42 escons, En Comú, 12, i En Marea, 6).

A continuació tindrà lloc l'estrena del líder de Ciutadans, Albert Rivera, l'últim dels representants dels grups que intervindrà a la sessió del matí abans del recés que el president del Congrés, Patxi López, té previst fer al migdia, just després del cara a cara que el líder de la formació taronja mantindrà amb l'aspirant a La Moncloa.

La sessió vespertina d'aquesta segona jornada del debat l'obrirà el portaveu d'Esquerra Republicana (ERC), Joan Tardà, al qual seguirà el de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, i el del Partit Nacionalista Basc (PNB), Aitor Esteban.

FLEXIBILITAT AMB EL MIXT

A continuació serà el torn del Grup Mixt, del qual formen part set formacions polítiques, i amb els quals el president del Congrés, el socialista Patxi López, ha promès que serà flexible en els temps d'intervenció.

El primer a prendre la paraula del Mixt serà el representant de Compromís, Joan Baldoví, que tindrà més minuts que els seus companys de grup. Després d'ell farà el mateix el portaveu d'Izquierda Unida-Unitat Popular, Alberto Garzón; la d'EH Bildu, Marian Beitialarrangoitia; el d'UPN, Íñigo Alli; el de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca; la de Coalició Canària, Ana Oramas, i el de Nova Canàries, Pedro Quevedo. L'exdiputat del PP Pedro Gómez de la Serna, que forma part del Grup Mixt després de ser expulsat del partit, ha declinat intervenir en el debat.

A continuació, serà el torn del portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, que tancarà la ronda d'intervencions de les diferents forces parlamentàries. L'últim a intervenir serà el candidat socialista i, després, es procedirà a la corresponent votació que, segons els càlculs del president de la Cambra, podria tenir lloc a les 21.00 hores.

Per ser investit en aquesta votació, el candidat socialista necessitaria obtenir majoria absoluta (176 vots), una possibilitat improbable, i per això està previst que es faci una segona votació 48 hores després --tal com marca la Constitució--. En aquesta segona ronda Sánchez en tindria prou de reunir més sís que nos, per poder ser investit president, però, en principi, tampoc no sembla probable.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés