Publicat 01/02/2016 10:27

Díaz va dir al Comitè Federal que no veu un Govern espanyol amb Podem

Javier Fernández en el Comité Federal.
PSOE

Javier Fernández va acusar Podem que buscar un "motí" a les seves bases i Vara va dir d'ells que no volen "pobres ni esparracats"

MADRID, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va afirmar dissabte passat davant del Comitè Federal del PSOE que ella no veu clar un Govern central de coalició del seu partit amb Podem, i va recalcar també que el passat 20 de desembre els socialistes van treure el pitjor resultat de la seva història.

"Un Govern central de coalició amb Podem no el veig. No el veig. No és el Govern central socialista, amb aquest projecte progressista, reformista que s'ha parlat aquí, amb aquests vuit pactes que suport del secretari general, que necessita el nostre país", va dir Díaz a porta tancada, segons unes gravacions difoses aquest dilluns per la Cadena Ser en les quals s'aprecia la tensió en algunes intervencions.

A més, la líder dels socialistes andalusos va rebatre l'afirmació que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va fer la nit electoral: "El 20 de desembre el Partit Socialista no va fer història. Va treure el pitjor resultat de la història".

En la seva anàlisi, va reconèixer que el mapa polític era diferent, però va subratllar que el PSOE no va aconseguir guanyar un PP "que tenia a la seva esquena la bretxa més gran de desigualtat entre els ciutadans i que tenia a la seva esquena els casos de corrupció segurament més greus". "Si el Partit Popular ens va guanyar aquestes eleccions en aquestes circumstàncies és que no estàvem al camí correcte", va afegir.

També el president asturià i secretari general de la FSA, Javier Fernández, i l'extremeny Guillermo Fernández Vara van estar molt durs contra Podem. El 'baró' asturià va recalcar que Pablo Iglesias diu clarament que vol ocupar l'espai polític del PSOE.

"Algú que diu que els socialistes són molt bona gent governats per una host de mandarins. Algú que està propiciant un motí, un motí de les bases contra els seus dirigents. Algú que no ens ataca pel que fem, ens ataca pel que som", va manifestar.

"Som un partit de govern i ells no, ells no volen res on hi hagi una cara humana patint darrere", va avisar per part seva Fernández Vara, que va recalcar que ningú "ha demanat que ningú pateixi". "Que es manipuli, que s'organitzi el país, que es mogui internacionalment, però, per favor, no em portis pobres ni em portis esparracats que no vull saber-ne res", va continuar el president extremeny.

Tot i això, mentre Fernández es va mostrar convençut que hi haurà pròximes eleccions, Vara va opinar que aquest és un escenari que cal evitar, perquè no li "aniria bé" ni al PSOE ni a Espanya.

VARA: I SI DESPRÉS D'UNES ALTRES ELECCIONS SEGUIM SENSE SUMAR?

"La llei de vasos comunicants en què hem entrat fa que hi pogués haver modificacions, les coses que guanyi un les perdi l'altre i segueixi sense sumar. I què li diem als espanyols d'aquí a quatre mesos si després d'unes altres eleccions seguim sense sumar?", es va preguntar.

Vara també va incidir en el seu rebuig als independentistes i ho va justificar: "Si nosaltres no deixem clar que el PSOE no té res a veure amb l'independentisme ni per activa ni per passiva, a nosaltres a Extremadura ens maten i jo ho he de dir".

També l'exdiputat i exaspirant a liderar el PSOE Eduardo Madina va advertir contra aquest pacte. "Si aguantem en el Govern d'Espanya tota l'arquitectura d'aquest govern sobre 17 tipus que la volen partir, partirem Espanya i partirem el PSOE", va dir.

En el rebuig a governar "amb el permís dels independentistes" va insistir també l'aragonès Javier Lambán, que creu que això "no seria un Govern central socialista sinó que seria el patíbul definitiu del Partit Socialista".

LAMBÁN: CHA TÉ EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ "DORMENT"

Per a Lambán al PSOE només li queda, per tant, buscar altres camins "de possibles acords en forces polítiques de la dreta disposades a programes reformistes com pot ser el PNB o Ciutadans". L'aragonès va admetre que ell governa a la seva comunitat amb Chunta Aragonesista, que defensa "el dret d'autodeterminació però que el té, per dir-ho així, dorment". Tot i això, va recalcar que el seu CHA digués en un Consell de Govern que si algú "vol plantejar l'autodeterminació seria cessat de manera immediata".

De la mateixa manera, el valencià Ximo Puig, que governa amb Compromís, es va remetre a allò que va dir Lambán per destacar que CHA defensa l'autodeterminació "però al final el que han signat ells allà i de manera que estan governant no té res a veure amb l'autodeterminació" i la cosa important és "el que està en el paper", de manera que, va subratllar amb fermesa, el que el PSOE ha de consultar amb els seus militants en referèndum "és el paper".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés