Publicat 06/05/2016 18:21

El deute d'Ana Duato amb Hisenda s'hauria liquidat abans de les actuacions contra Nummaria

Ana Duato
EUROPA PRESS

MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

L'actriu Ana Duato ha negat aquest divendres 6 de maig l'existència d'un deute de 794.000 euros amb Hisenda, ja que hauria estat liquidat amb anterioritat a les actuacions que se segueixen contra el despatx d'advocats Nummaria.

"En el cas concret de certes quantitats que, segons filtracions a la premsa, Hisenda diu reclamar a Ana Duato, referides als exercicis fiscals 2010, 2011 i 2012, es dóna la circumstància que s'havien liquidat amb anterioritat a l'operació policial i judicial de Nummaria, per la qual cosa no existeix tal deute", ha defensat l'actriu de la sèrie 'Cuéntame cómo pasó'.

En un comunicat, Ana Duato i el seu marit, el productor Miguel Ángel Bernardeau, han explicat que, en el marc de les actuacions que se segueixen contra el despatx Nummaria, han estat citats per a la setmana que ve davant del jutjat d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional per notificar-los la querella, com a clients del citat despatx.

En aquest sentit, tots dos han manifestat el "desig de col·laborar plenament amb la justícia en l'aclariment de suposades irregularitats" atribuïdes al despatx Nummaria, de les quals "mai" no han estat coneixedors.

Alhora, Duato i Bernardeau han reiterat que han estat "clients de bona fe" i que la seva relació amb Nummaria "sempre va estar expressament sotmesa al mandat de compliment de la legalitat". Per aquest motiu, argumenten que "qualsevol acte il·lícit que pogués derivar-se de l'actuació de Nummaria és totalment aliè a ells".

Finalment, han insistit que "no han tingut ni tenen comptes a l'estranger", així com han afegit que "no han evadit mai diners a paradisos fiscals i que liquiden íntegrament els impostos a Espanya".

La Fiscalia Anticorrupció acusa Ana Duato de no haver tributat un total de 794.389 euros entre el 2010 i el 2012, procedents sobretot de la seva participació en la sèrie televisiva 'Cuéntame cómo pasó'. Així figura a la querella que el Ministeri Públic ha presentat contra 12 empreses i 34 persones, entre les quals hi ha també el marit de la intèrpret.

En relació amb l'actriu, el fiscal sosté que amb l'estructura Gaumukh AEIE va ocultar a Hisenda part de les rendes obtingudes la majoria de l'actuació en la sèrie protagonitzada pels Alcántara. En concret, va defraudar en concepte d'IRPF 141.440 euros, 311.370 euros i 341.578 euros el 2010, 2011 i 2012. La querella destaca la participació del seu marit Miguel Ángel Bernardeau, que ostenta el càrrec de soci (40%) i és administrador de la productora de televisió que produeix la sèrie, Ganga Producciones.

El fiscal no inclou aquesta companyia en l'operativa, però sí que creu que el matrimoni va utilitzar Ganga Proyectos S.L. i Bernardeau va manifestar davant de notari ser el propietari de Gaumukh AEIE, empresa en la qual va confluir Nevington Limited, l'administrador de la qual era el costa-riqueny Bernal Zamora i estava participada per Dudley International i Hillside Finance.

La Fiscalia considera que el despatx d'advocats Nummaria creava estructures societàries "gairebé idèntiques" per a una part "molt important" dels seus clients amb la finalitat de no tributar per l'Impost de Societats i l'IRPF, ocultant beneficis i valent-se de més de 40 Agrupacions Europees d'Interès Econòmic (AEIE's), participades en un alt percentatge per societats residents al Regne Unit, que al seu torn estaven participades per entitats de Costa Rica i amb testaferros del país centreamericà o Maurici.

A àmbit nacional, el bufet utilitzava de manera "massiva" societats, comunitats de béns, UTEs i tota mena d'ens instrumentals. Moltes vegades, el punt de connexió entre el pla nacional i internacional era la utilització d'una Agrupació Europea d'Interès Econòmic, amb domicili a Espanya participada per una firma anglesa.

Les entitats que conformen el grup Nummaria emeten "factures de manera creuada", i residencien els ingressos en aquella que estimen més oportunes. Crida l'atenció el cas de la Fundació Nummaria, suposadament dedicada a la promoció de l'estudi de les ciències humanístiques però que no tenia treballadors i de la qual no consta a internet la realització d'actes. Tot i això, el 2014 va registrar uns pagaments de 170.000 euros, els principals "proveïdors" dels quals van ser el Reial Madrid (77.400) i la Sala Retiro (70.299).

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno investiga delictes fiscals, blanqueig de capitals i insolvència punible en el cas, en què la Fiscalia Anticorrupció ha demanat que se citi a declarar en qualitat d'investigats Imanol Arias i Ana Duato. El magistrat encara no ha acordat els seus interrogatoris, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

Diversos clients han denunciat la il·licitud del sistema davant del Ministeri Públic, que ha sol·licitat declarar complexa la causa per la necessitat d'articular mecanismes de cooperació judicial amb Suïssa, Regne Unit, Portugal, Costa Rica i Maurici i la possible aparició de nous indicis sobre el frau econòmic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés