Actualitzat 14/01/2016 18:28

Democràcia i Llibertat es constitueix com a grup al Congrés amb Homs com a portaveu

Francesc Homs en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

Democràcia i Llibertat (DL) ha presentat aquest dijous un escrit al Congrés per constituir-se com a grup parlamentari i ha elegit com a portaveu el que va ser el seu cap de llista el passat 20 de desembre, Francesc Homs, segons han informat a Europa Press fonts de la formació nacionalista.

Democràcia i Llibertat ha fet aquest pas el primer dia possible i després que tant PP com PSOE li hagin garantit que li facilitaran la constitució com a grup parlamentari malgrat no complir estrictament amb els requisits que exigeix el Reglament de la Cambra.

En la mateixa situació es troba ERC, ja que cap de les dues candidatures no va arribar al 15% dels vots a la província de Barcelona. El Reglament exigeix per formar grup parlamentari un mínim de cinc diputats i un 5% dels vots a àmbit nacional o un 15% de paperetes a les circumscripcions a les quals s'ha presentat.

A les eleccions del passat 20 de desembre la coalició que lidera Convergència va sumar vuit diputats i els republicans catalans, nou, però cap d'ells no va aconseguir arribar al 15% de les paperetes necessàries a la província de Barcelona.

Per aquesta raó els dos partits tenien dubtes que la Mesa del Congrés, encarregada de donar el vistiplau a la conformació dels grups parlamentaris, permetés finalment que tinguessin grup parlamentari.

Tot i això, una vegada rebut el beneplàcit de populars i socialistes, Democràcia i Llibertat ha presentat ja el seu escrit i, al costat d'Homs, ha proposat el diputat Carles Campuzano com a portaveu adjunt. Campuzano ja va ser diputat durant la passada legislatura i va ocupar el càrrec de portaveu de la seva formació d'Ocupació i Serveis Socials.

PP I PSOE ES REMETEN A LA JURISPRUDÈNCIA

Des del PP i del PSOE argumenten que hi ha jurisprudència que permet que els dos partits independentistes catalans es constitueixin com a grup, apel·lant que el còmput per determinar la composició dels grups ha de ser autonòmic i no provincial.

El 2004, la Mesa del Congrés ja va permetre a ERC formar grup parlamentari perquè reunia el 15% dels suports necessaris a les quatre províncies catalanes, tot i que no a les valencianes, on també concorria.

Per tant, tenint en compte que PP i PSOE sumen majoria a l'òrgan rector de la Cambra, es dóna ja per segur que Democràcia i Llibertat i ERC comptaran amb grups propis a la legislatura que va començar a caminar aquest dimecres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés