Publicat 09/07/2016 10:42

El degà de l'Icab reclama investigar el "contingut" de les reunions Fernández Díaz-Alfonso

El decano del Colegio de la Abogacía de Barcelona (Icab), Oriol Rusca
EUROPA PRESS

Rusca demana indagar si el que van parlar s'ha portat a la pràctica i si és il·lícit

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab), Oriol Rusca, creu necessària una investigació judicial del "contingut" de les converses que va mantenir el ministre d'Interior, Jorge Fernández, al seu despatx amb qui era director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, tot i que també defensa indagar com es van poder gravar.

En una entrevista d'Europa Press, Rusca ha reclamat que s'investigui "si realment això que es parlava i que es donava a entendre s'ha portat a la pràctica o no, i si ha estat un comportament que ha fregat allò il·lícit".

"Com a mínim investigar-ho per tenir un coneixement exacte de què és el que ha passat, quina transcendència real pot haver tingut i si s'ha quedat en una mera xerrada de cafè", ha afegit el degà, que considera que la investigació judicial hauria d'abraçar tant el contingut com el mateix fet que s'hagin registrat aquestes converses.

Ha dit, literalment, que el contingut de les reunions revelades pel diari 'Público' no és normal: "Les converses de cafè es tenen en el cafè. Aquestes converses en un despatx, com a mínim des d'un punt de vista formal, és difícil acceptar-les com a correctes".

Sosté que "tot i que sigui per un principi d'higiene això s'ha d'estudiar", i creu que tampoc és normal que s'hagin aconseguit gravar aquestes trobades, considerant que la responsabilitat que s'hagin gravat en el seu propi despatx és del ministre, de qui ha recordat que és un dels màxims garants de la seguretat de l'Estat.

Després de preguntar-li si creu que el ministre hauria de presentar la seva dimissió, Rusca ha considerat que com a degà de l'Icab no li correspon valorar-ho i, pel que fa a De Alfonso, ha dit que no veu malament que pugui demanar reincorporar-se a la seva plaça com a magistrat a l'Audiència de Barcelona perquè "té dret".

Rusca ha qualificat d'impecable la trajectòria de De Alfonso com a jutge: "Ens felicitem que torni, i estic segur que si abans va ser un bon magistrat quan torni ara seguirà sent com a mínim igual de bo".

El degà de l'advocacia barcelonina reconeix, això sí, que la incorporació de De Alfonso pot comportar inconvenients, però creu i espera que amb el temps la situació es normalitzi i "les aigües tornin al seu curs".

"REPLANTEJAR" EL PAPER DE L'OAC

Sobre si la imatge de l'Oficina Antifrau pot quedar afectada després d'aquests fets, Rusca considera que, més enllà d'aquesta circumstància concreta, s'han de "replantejar" quines són les seves funcions perquè aprecia que ja des del seu naixement ha tingut un problema d'encaix.

"Si la decisió és que segueixi funcionant, ha de fixar molt bé el seu àmbit competencial i vigilar fins a quin punt hi pot haver una duplicitat de funcions amb altres institucions", ha dit referint-se a altres entitats com el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges.

Ha recordat que l'objectiu de la posada en marxa de l'OAC era que es convertís en una entitat que detectés males praxi en les administracions públiques, amb el límit que quan apareix algun fet delictiu ha de passar a mans de la Justícia.

En aquest sentit defensa que tota iniciativa que tingui com a objectiu la transparència li sembla correcta, però s'ha de "replantejar quina és la funció que ha de tenir i de quins mitjans ha de disposar", recordant que això és una tasca de la qual ha d'encarregar-se el Parlament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés