Actualitzat 29/03/2017 19:52

La CUP obre aquest dissabte a la gent una jornada de debats sobre el procés constituent

Planteja la fiscalitat, els beneficis de seguir a l'euro i la transitorietat jurídica

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

La CUP impulsa aquest dissabte la 'Trobada d'Unitat Popular', una sèrie de debats sobre com construir la república catalana on estan cridats moviments socials, veïnals, sindicals, polítics i ciutadans.

Segons exposa la seva pàgina web, es realitzaran 25 debats sobre diversos temes que tindran lloc al parc de la Ciutadella a Barcelona, i on acudiran diversos diputats i membres de la CUP.

La jornada de dissabte començarà a les 10 hores i acabarà a les 19.30 després d'una xerrada on prendrà la paraula la diputada de la CUP Anna Gabriel per abordar un debat sobre la sobirania nacional i sobre les relacions internacionals d'un Estat català per garantir el seu exercici.

Tots els tallers tenen per objectiu proposar col·lectivament les preguntes que ha de fer el Fòrum Constituent que les conclusions de la comissió del procés constituent del Parlament definien com l'òrgan que formularà preguntes sobre continguts concrets de la futura constitució catalana.

Es recorda als seus participants que l'objectiu també és desgranar els aspectes dels debats que els participants considerin que han d'estar "prioritària i necessàriament" en la nova constitució i les bases, principis o criteris que han d'orientar la seva regulació.

També pretenen amb els tallers dibuixar l'estratègia d'intervenció política, organització, mobilitzacions o accions que podrien seguir al procés constituent per "pressionar i influir" en la introducció dels aspectes que volen incloure en una carta magna catalana.

TRANSITORIETAT JURÍDICA

El primer dels debats abordarà aspectes de la llei de transitorietat jurídica --una de les 'lleis de desconnexió'--, com els passos que cal donar per a la "ruptura" amb la legalitat espanyola, les seves conseqüències, com afrontar la situació de coexistència de dues legislacions després del no reconeixement de l'Estat de les noves lleis, i com quedaria aquesta república respecte a la UE.

També hi haurà debats que transcendeixen la sobirania nacional per discutir la sobirania residencial --sobre habitatge--, la sobirania reproductiva, el capitalisme i les alternatives a aquest després de "conquistar la sobirania des de baix per construir la sobirania política i nacional".

En un altre dels tallers sobre participació, se sotmetrà a debat el pes que ha de tenir la democràcia participativa i la directa posant casos reals com per exemple el projecte BCN World.

El procés constituent també afecta el model econòmic que es preveu per a la nova república i, en aquest capítol, es pregunta sobre "com superar el neoliberalisme i transformar l'actual estructura productiva de la manera més democràtica possible".

FISCALITAT I FUGA DE CAPITALS

La CUP destina un taller específic a la política fiscal i financera i sotmet a debat les orientacions fiscals que ha d'acompanyar un procés constituent des de l'esquerra.

Es pregunta sobre quines serien les figures o modificacions tributàries i polítiques de despesa més eficaces per ampliar la recaptació i l'impacte redistributiu progressiu dels sistemes fiscals.

Dedica una pregunta a buscar la fórmula que eviti les possibles fugues de capital i la capacitat de les mateixes per condicionar la sobirania fiscal.

El debat de política fiscal també planteja els reptes que suposa l'euro en la sobirania econòmica de Catalunya: "En quina mesura és factible o desitjable la sobirania monetària actualment per a la futura República Catalana?", interroga el document marc dels debats que llança la pregunta sobre si hi ha altres possibilitats més enllà d'una moneda específicament catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés